BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

Vreme je za jesenje spremanje!

I to ne za bilo kakvo jesenje spremanje! Brisati, usisavati i prati možete u bilo koje doba godine, pa se usredsredite na posebne zadatke koji će Vašu jesen i zimu učiniti daleko prijatnijom. A koji bi to zadaci mogli biti? Hajde da otkrijemo!

I to ne za bilo kakvo jesenje spremanje! Brisati, usisavati i prati možete u bilo koje doba godine, pa se usredsredite na posebne zadatke koji će Vašu jesen i zimu učiniti daleko prijatnijom. A koji bi to zadaci mogli biti? Hajde da otkrijemo!

Jesenje spremanje #1: Prozori

Stvar sa čišćenjem prozora je u tome što je to veoma neprijatno za raditi kada je napolju hladno (ne samo zato što se prozori ne suše kako treba, već će i Vama biti hladno), pa je rana jesen idealno vreme da Vaše prozore temeljno izribate kako bi bilo koliko-toliko takvi narednih meseci.

Kako to uraditi?

Pranje prozora za početnike

Prvo, nanesite sredstvo (obično je u pitanju sprej boca, ali takođe možete i sami napraviti sredstvo pomoću sirćeta ili limuna) i dozvolite mu da odstoji neko vreme. U međuvremenu, očistite okvire i dasku ispod prozora. Posle nekoliko minuta prebrišite i staklo vlažnom krpom, uklonite vodu sa staklenih površina pomoću brisača za staklo i na kraju prebrišite prozore i sa suvom krpom. I budite temeljni jer ovaj poslednji korak pravi razliku između besprekorno čistog prozora i prozora sa neuglednim mrljama

Jesenje spremanje #2: Premeštanje nameštaja

Razmeštanje nameštaja je odličan izbor, naročito iz dva razloga: daje Vam priliku da konačno očistite one zanemarene delove doma i ispod samog nameštaja, a takođe je i efikasna strategija za osvežavanje doma i Vašeg života. Osećaćete se kao da ste upravo sebi kupili novi dom!

Osnove menjanja rasporeda

Ovo definitivno nisu pravila kojih se strogo morate držati, već više preporuke koje će celu stvar učiniti zabavnijom. Prvo, razmestite makar jedan komad nameštaja u svakoj prostoriji. Drugo, bacite makar jedan komad nameštaja, dobićete malo prostora u domu. Treće, kupite makar jedan novi komad nameštaja, te ga učinite ponovo malo zakrčenijim – posle svog ovog premeštanja i čišćenja definitivno to zaslužujete!

Jesenje spremanje #3: Sredite garderobu

Jesenja i zimska garderoba zauzima najviše prostora u Vašem ormaru, ne? Planirali ste da operete veći deo nje ionako pre nego što počnu hladniji dani godine, pa što ne biste onda jednim udarcem ubili dve muve i poređali je u tri različite gomile: prva za garderobu koja posle pranja ide nazad u ormar, druga za onu koju niste nosili već duže vreme, ali bi mogla biti od koristi Vašem bratu/sestri/suprugu/ujaku/komšiji/nekom trećem i treću za garderobu koja nije, nažalost, dobra ni za šta drugo nego za bacanje. Kako će Vam ovo pomoći?

Pa, pre svega, daće Vam dosta prostora da druge stvari stavite u ormare. Kao drugo, imaćete priliku da obnovite svoj jesenji/zimski izgled ove godine. A kao treće, vratiće Vam i mnogo starih, dobrih uspomena … I dalje pamtite svoju maturu? Šta bi sa danom kada ste se prvi put skijali? Šta je sa bakinim veštim rukama koje su Vam ištrikale tu vunenu kapu?

Jesenje spremanje #4: Izvor svih pretrpanosti

Da, da, istina je da se pretrpanost može naći u svakoj prostoriji Vašeg doma, ali postoji jedno mesto koje je obično i najviše pretrpano: medicinska fioka/kutija/polica. Sa zimom i njenim mnogim virusnim napastima koje će brzo doći, bolje bi Vam bilo da napravite malo mesta vrlo brzo za nove lekove i vitamine

Kako raskrčiti?

Trebaće Vam tri kutije.

  • Jedna za lekove kojima je prošao rok trajanja. Ne samo da takvi lekovi zauzimaju prostor, već su takođe i potencijalno opasni po Vaše i zdravlje Vaše porodice. Vreme je da ih se rešite!
  • Druga kutija će biti za lekove koji se redovno koriste (na dnevnoj ili nedeljnoj osnovi) i biće postavljena na lako dostupno mesto u Vašem domu, možda i u samom kupatilskom-medicinskom elementu.
  • Treća kutija će biti za lekove koji Vam samo povremeno trebaju – ona može biti spremljena na neko mračno, udaljenije mesto kako ne bi zauzimala bespotreban prostor.

Jesenje spremanje #5: Sredite garažu/šupu/podrum

Sva ova mesta su obično vrlo temperaturno osetljiva – ili su pretopla da bi se čistila tokom leta ili su suviše hladna da biste ih čistili tokom zime. Pa što onda ne biste to uradili tokom jeseni? Ne preterujte Sva ova mesta su osmišljena tako da bi bila malo „nečista“, pa nemojte preterivati u čišćenju. Sredite nered koji je u njima, dobro ih pometite i završite! Sada odmarajte, zaslužili ste …