BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

Uživajte u sasvim drugačijoj omiljenoj poslastici - palačinkama

Ljubitelji palačinki, ujedinite se i slavite Vašu omiljenu poslasticu! Kako ljubitelja ovog jednostavnog delikatesa ima širom planete, rešili smo da Vam damo nekoliko novih ideja i navedemo da u ruke uzmete tiganj i špatulu.

Ide li Vam već voda na usta? Sjajno, sada sve što Vam je potrebno jeste neka nova ideja – ali zaboravimo na uobičajeni čokoladni preliv i marmeladu, probajte nešto sasvim drugačije.

Želite li da čujete kako ih pripremaju i jedu u drugim delovima sveta?

*recepte potražite na google.com

Američke palačinke

Poprilično smo sigurni da za njih već znate – one su nešto manje od naših Evropskih palačinki, ali su daleko deblje, pa ne morate da se brinete da ćete ostati gladni. Ukoliko želite da pripremite ovu vrstu palačinki, moraćete da umutite i nešto gušće testo i ako želite u njega možete dodati i razne ukusne sastojke. Ukoliko ne, možete se strpeti dok ne budu pečene i potom ih prekrijte voćem,  šlagom, sirupima ili sa bilo čime što Vam se učini kao dobra ideja.

Krep

Ovo su tanje, veće i možda i malo prefinjenije palačinke koje su najpopularnije u Evropi pa postoji i velika verovatnoća da ste se sa njima i upoznali. Testo je ređe, pa se ispeku vrlo brzo, ali sa obzirom da su malo delikatnije, takođe ih nešto teže i pripremiti.

Ne brinite, kroz praksu ćete stići do savršenstva. Možete ih preliti sa raznim ukusnim sosevima, ali mi volimo da ih dobro namažemo i smotamo u savršenu rolnu.

Utapam

Nikada niste čuli za utapam? Nije ni čudo, sa obzirom da je ova vrsta palačinke najpopularnija u Indiji, pa ako nikada niste bili tamo, verovatno niste imali priliku ni da ih sretnete. U suštini se radi o debljem testu, koje je napunjeno različitim sastojcima a potom i isprženo.

Da bi jelo bilo još ukusnije, služi se sa ukusnim sosom koji najviše podseća na začinjeni čatni. Ukoliko ste raspoloženi za nešto drugačije ovih dana, možete probati sami da ih napravite i da u Vašem domu zamiriše Indija.

Apam balik

Volite li palačinke, ali se često umažete ili uflekate kada ih jedete? Onda biste možda trebali da posetite Maleziju u kojoj se prave vrlo poznate apam balik. Ove palačinke su toliko neverovatne da su proglašene za zaštićenom namirnicom od strane Malezijske agencije za zaštitu nacionalnog nasleđa.

A šta je tako posebno u vezi sa njima? Tanke su, pune sastojaka poput slatkog kukuruza, šećera ili kikirikija i kada se pripreme, smotaju se na pola i seckaju na sitne zalogaje kako bi se što lakše jele.

Ragmunk

Ukoliko se ikada nađete u Švedskoj, onda jednostavno morate probati ukusne ragmunk – posebne švedske palačinke, napravljene sa rendanim krompirom kako bi se dobilo izuzetno hranljivo jelo punog ukusa. U njima se često nalaze beli ili crni luk i služe se sa brusnicom i usoljenom svinjetinom.

Ukoliko Vam se baš i ne jede nešto slatko, ove ukusne i sočne palačinke su možda baš ono što Vam je potrebno za jedan bogatiji doručak, vrlo lep ručak pa i za jednu toplu, porodičnu večeru.

Panukaku

Zagubili ste negde tiganj? Ne brinite jer i dalje možete pripremiti palačinke – na finski način! Panukaku, čuvene finske palačinke su od vrste koja se peče, a ne prži. Ukusno testo se jednostavno sipa u veći pleh za pečenje koji se potom stavlja u rernu i peče u njoj.

Kada budu gotove, Finci ih seku na veće kvadrate i služe sa ukusnim dodatkom džema i lupanog šlaga. Sigurni smo da biste sada samo zbog njih posetili Finsku, zar ne?

Kong ju bing

Sigurni smo da ste do sada već probali kinesku hranu, ali verovatno nikada niste kineske palačinke … a šteta je ako niste, jer su preukusne! Izgledaju baš kao palačinke koje znamo, ali su malo deblje obzirom da se prave od običnog, a ne tečnog testa.

Začinjene su mladim lukom i takođe imaju i vrlo zanimljivu istorijsku pozadinu: priča kaže da ih je Marko Polo doneo u Italiju, gde su se vremenom razvile u ukusno jelo koje danas znamo pod imenom pica.