BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

Saveti za najukusniji roštilj

Dosadio Vam je čist i jednostavan ukus roštilj mesa? Možda živite u kući i često pravite roštilj, a možda samo želite da impresionirate prijatelje? Koji god da je Vaš razlog da isprobate nešto novo po pitanju roštilja, mi Vam predlažemo sledećih nekoliko recepata kojima ćete obradovati Vaše i nepce najbližih.

Vreme je idealno za roštiljanje u prirodi

Da li Vam je dosadio čist i jednostavan ukus roštilj mesa? Možda živite u kući i često pravite roštilj, možda ste bili na dijeti koja se zasniva na velikom unosu čistih proteina, a možda samo želite da impresionirate prijatelje? Koji god da je Vaš razlog da isprobate nešto novo po pitanju roštilja, mi Vam predlažemo sledećih nekoliko recepata kojima ćete obradovati Vaše i nepce najbližih.

Marinirane krmenadle na roštilju

Ovako marinirane krmenadle neće biti samo ukusne već će verovatno biti i najmekše krmenadle koje ste ikada pojeli!

Sastojci za dva posluženja (dve krmenadle):

  • 1 kafena kašika crnog luka u prahu
  • 1⁄2 kafene kašike origana
  • 1⁄3 šolje maslinovog ulja
  • 1⁄4 šolje limunovog soka
  • 1⁄4 šolje soja sosa
  • 1 kašika braon šećera
  • biber
  • 2 svinjske krmenadle

Priprema:

Sjedinite sve sastojke. Sipajte smesu preko krmenadli u kesu i zatvorite je ili ih stavite u hermetički zatvorenu posudu. Marinirajte preko noći i pecite na umerenom žaru sa svake strane oko 10 minuta.

Grilovana i marinirana pileća krilca

Marinada je jednostavna i divna. Ako zagrizete sveže krilce sa roštilja, postoji opasnost da ostala neće ni stići do stola! Marinirajte ih preko noći ili makar šest sati kako bi bile što ukusnije. Takođe možete upotrebiti i 1 kašiku fino narendanog svežeg đumbira umesto mlevenog, suvog.

Sastojci za oko 6 porcija:

  • 1,5 kg pilećih krilaca
  • 1⁄2 šoljice dižon senfa
  • 2 kafene kašike maslinovog ulja
  • 4 čena belog luka izgnječiti
  • 1⁄4 šolje soja sosa
  • 1⁄2 kafene kašike mlevenog đumbira

Priprema:

Isecite pileća krilca na tri dela i odbacite vrhove. Pomešajte ostale sastojke u činiji. Dodajte krilca i promešajte. Pokrijte i marinirajte preko noći. Poređajte krilca na roštilj žicu i premažite ih ostatkom smese. Pecite na umerenom žaru oko 15 minuta sa svake strane.

Grilovane pileće grudi sa glazurom

Odličan način da pripremite inače suve pileće grudi. Recept je takođe vrlo jednostavan i ne mora nužno da sadrži mnogo kalorija, baš kao što ni samo belo meso ne sadrži!

Sastojci za oko 4 porcije:

  • 4x file belog mesa
  • 1⁄3 šolje sosa za roštilj (po Vašem izboru)
  • 1 kašika meda
  • 1⁄4 šolje majoneza
  • 2 čena belog luka izgnječenog
  • 2 kafene kašike svežeg, rendanog đumbira

Priprema:

Pomešajte sos, med, majonez, beli luk i đumbir. Stavite meso u posudu i prelijte ih sa marinadom. Zatvorite je i držite u frižideru minmum 3 sata ili ostavite da odleži preko noći. Poređajte komade mesa na roštilj žicu koju ste premazali uljem i pecite ih oko 5 minuta sa svake strane (duže ukoliko su deblji, naravno) i povremeno ih premažite ostatkom marinade.

Savršeni burgeri

Iako nisu najzdravija hrana sigurni smo da je ovaj recept zdraviji od većine burgera koje inače jedete! Koristite srednje krupno mlevenu govedinu zarad vlažnosti i ukusa. Sitno mlevena govedina će dati burgere koji su suvlji i imaju gušću teksturu. Nemojte koristiti prethodno zamrzavano mesto, jer ste sokove izgubili otapanjem. Ako ih pripremate unapred, pokrijte ih plastičnom folijom i držite u frižideru, ne duže od 1 dana. Prijatno!

Sastojci za četiri burgera:

  • 1 jaje
  • 1 kafena kašika senfa (običnog ili dižon)
  • 1 kafena kašika vorčester sosa
  • 1 manji crni luk, fino narendan
  • 1 čen belog luka, smrvljen
  • 1⁄2 kafene kašike soli
  • 1⁄2 kafene kašike bibera
  • 0,5 kg srednje krupno mlevene govedine

Dodaci za jedinstveniji ukus:

  • 1 kašika krem dresinga za cezar salatu ili 1 kašika dresinga za grčku salatu
  • 1 kašika seckanog sušenog paradajza
  • 1 kašika kisele pavlake ili 1 kašika jogurta
  • 1 kašika rendane kore limuna ili 1 kašika rendane kore limete
  • 1 kašika rendanog svežeg đumbira
  • 1 kašika kečapa ili 1 kašika sosa za roštilj
  • 1 kafena kašika karija u prahu
  • 1 kafena kašika suvog origana ili 1 kafena kašika suvog timijana ili  1 kafena kašika suvog ruzmarina
  • 1 kafena kašika susamovog ulja

Priprema:

Napravite vatru, žar bi trebalo da bude umereno jak kada budete pekli burgere. Namažite žicu uljem. Umutite jaje u činiji i dodajte sledećih 6 začina po redu. Dodajte bilo koje od dodataka za ukus, vodeći se onim što Vam se čini „dobrim“. Usitnite govedinu i koristeći se rukama ili viljuškom sve nežno promešajte. Što manje radite sa mesom, jer što ga više obrađujete to ono postaje tvrđe.

Nežno oblikujte (nemojte čvrsto stiskati) smesu u burgere debljine nešto manje od 2 cm. Koristeći se palcem, napravite plitko udubljenje u centru svakog burgera kako biste sprečili njegovo nadimanje tokom pečenja. Stavite burgere na roštilj, ako imate poklopac možete i poklopiti i pecite okrećući ih jednom posle 6-8 minuta pečenja na jednoj strani. Nemojte maltretirati meso stiskajući ga sa špatulom, bockajući ga viljuškom ili često ga okrećući, jer će tako dragoceni sokovi biti izgubljeni! Kada budu pečeni, ubacite ih u ugrejane zemičke i dodajte omiljene priloge i salate.

Prijatno!