BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

Tajne najboljih roštilj majstora

Letnji period i sunčani dani su idealni za uživanje sa porodicom ili prijateljima u prirodi, uz neizbežne roštilj specijalitete. Smatrate da znate da pripremite savršena pileća krilca, svinjske odreske ili roštilj kobasice?

Male tajne najboljih roštilj majstora

Topliji letnji dani su savršeno vreme da se opustite, da iznesete baštenske stolice i uživate praktično ne radeći ništa. Gladni ste? Pa, roštilj je savršeni izbor za toplije dane, ali on mora biti pravi. Smatrate da znate sve kako biste pripremili savršena pileća krilca, svinjske odreske ili roštilj kobasice? Ukoliko niste sigurni, mi Vam pritičemo u pomoć – skupili smo sve male tajne najboljih roštilj majstora.

Pripremite roštilj žicu za sezonu

Ukoliko Vam je roštilj žica izbegla za Prvi maj, vreme je za malo prolećno spremanje. Ukoliko nađete pepeo od prošle godine, prvo se njega rešite. Operite žicu sa nekim blagim deterdžentom (nemojte preskakati ovaj korak, jer će ta žica uskoro biti u kontaktu sa Vašom hranom) i toplom vodom, a potom je dobro isperite i osušite.

Pre početka roštiljanja, upamtite da potpalite vatru i dobro zagrejete žicu na njoj nekih 30 minuta. Kada se vatra ugasi, sažuljajte sa roštilj žice svu preostalu mast i čađ. I to je to – sada ste spremni za pravi početak!  

Tek malo prave slanine ili pak ulja

Ukoliko želite da sprečite lepljenje Vaše ukusne hrane za roštilj žicu i da istovremeno dođete do onih impresivnih tragova koje žica ostavlja na odrescima, trebaće Vam malo slanine ili ulja. Prvi korak je čista žica (o tome smo pisali), a sada je vreme da je omastite sa slaninom ili uljem.

Parčencetom slanine dobro istrljajte žicu, a ako više volite ulje iz nekog razloga, izgužvajte papirnu salvetu koju ćete umočiti u činiju sa suncokretovim ili maslinovim uljem, a potom ćete time preći preko žice za pečenje mesa. Vodite računa da Vam ulje ne kapne na užareni ugalj. Još jedna mogućnost za mazanje roštilj žice je i svinjska mast.

Pogodite trenutak

Tajming je veoma bitan za kuvanje, pa tako i za pečenje roštilja. Ukoliko želite da pripremite savršeno grilovano meso, morate ga na roštilj žicu staviti u savršeno odabranom trenutku. Neke vrste mesa traže više temperature dok drugima odgovara duže pečenje na nižim.

A kako da znate da je temperatura prava? Držite ruku na oko 10 centimetara iznad roštilj žice i brojte sekunde. Ukoliko je žar veoma vreo, izbrojaćete svega dve ili tri sekunde pre nego što budete sklonili ruku; na srednje jakom žaru, četiri do pet sekundi, a na slabijem i do deset sekundi.

Izbegavajte rasplamsavanje žara i imaćete savršeno roštilj meso

Pojava vatre tokom pečenja roštilja je deo svakog pripremanja roštilja i teško je ponekad izbeći, čak i kada odvojite vreme da biste sa mesa skinuli mast ili osušili meso od marinade koja je napravljena od ulja pre samog početka pečenja. Ali ako ne možete da ih predupredite, makar možete ublažiti posledice tih rasplamsavanja vatre.

Kada se pojavi vatra, meso premestite iz „vrele“ zone u bezbednu, tamo gde nema vatre. Plamen će verovatno ubrzo i sam nestati i Vi možete da nastavite tamo gde ste stali. Ukoliko Vaša roštilj žica ima i odgovarajući poklopac, možete se koristiti njime da prigušite vatru. A ukoliko ništa drugo ne pomaže, nekoliko kapi vode iz flaše će sigurno pomoći – samo nemojte preterati sa njom, jer možete napraviti sebi druge probleme.

Priprema, pozor, start!

Ukusni mirisi koji dolaze sa roštilj žice su iskušenja kojima je teško odoleti, ali morate, dok meso ne bude gotovo. Budite strpljivi – sirovo meso može biti opasno po Vaše zdravlje, a nije ni tako ukusno.

I koliko mesu treba da bude gotovo? Zavisi – otkošćenim pilećim grudima je potrebno oko 5-6 minuta sa svake strane, krilcima uz često okretanje oko 25 do 30 minuta, dok grudima sa kostima, batacima i karabatacima može trebati i do 40 minuta uz često okretanje.

Svinjski odrezak od 2 do 2,5 centimetra se peče oko 6 minuta sa svake strane, ako ga želite srednje pečenog ( malo manje ili malo više, ako želite siroviji ili dobro ispečen), a prosečnoj pljeskavici će trebati 4 do 5 minuta sa svake strane.

Ukoliko pečete ribu, sve zavisi od njene veličine, ali deblji file od 2 centimetra traži negde oko 3 do 5 minuta sa svake strane.