- Želite najpopularnije proizvode uz super popuste?
- Postanite član Kluba 5* još danas
- Već ste član?Kliknite ovde
- Već imate nalog?Prijavi se
- Nemate nalog?Registrujte se
Nedavno fotografija banana u različitim stadijumima zrelosti koja se pojavila na Instagramu je pokrenula lavinu od preko 2000 komentara. Korisnici te društvene mreže su počeli da diskutuju da li zrelost banane donosi i posebne zdravstvene benefite.
Evo šta kažu stručnjaci...
Razgovarali smo sa nutricionistom iz Ujedinjenog Kraljevstva, Rhiannonom Lambertom, koji je i autor knjige „Re-Nourish: A Simple Way to Eat Well,“ kako bismo čuli da li je određeni tip banana bolji od drugog.
Lambert kaže da iako su banane praktično uvek odličan izvor kalijuma i drugih nutrijenata, postoje i određeni benefiti koji se dobijaju konzumiranjem banana različitih stepena zrelosti u skladu sa Vašim zdravljem.
Ako patite od dijabetesa onda bi trebalo da konzumirate nezrele banane, a ne prekomerno zrele. Razlog za to leži da sa sazrevanjem banane skrob u njoj počinje da se pretvara u prosti šećer.
Lamber kaže: „Istraživanja su pokazala da nezrele banane sadrže oko 80-90% skroba kao ugljenog hidrata, a on, kako banana zri, postaje slobodan šećer. Stoga se savetuje da ljudi koji pate od dijabetesa ne jedu prezrele banane jer one uzrokuju previsoke skokove šećera u krvi.“
Nešto zrelije banane, sa druge strane, su verovatno bolji izbor za one koji imaju problema sa varenjem hrane.
Što je banana zelenija, to se u njoj nalazi „otporniji skrob,“ koji ljudi ne mogu da svare, ali može biti dobar za nas jer ga „dobre bakterije“ jako vole.
Nicholas Gillitt, zamenik predsednika nutricionističkih istraživanja i upravnik Dole nutritivnog instituta kaže „one imaju skrobast sadržaj baš kakvim bakterije vole da se hrane.“
Lambert podržava njegovu izjavu i kaže da „kada se otporni skrob pretvori u prosti šećer, banana postaje zrelija, a istraživanjima je dokazano da prosečan čovek daleko lakše vari zrelije banane.“
Univerzitet Spoon je objavio jedan rad u kome kaže da kada je banana skoro potpuno braon boje da je tada praktično skoro sav skrob pretvoren u šećer – one su slađe, a zato ove gnjecave banane ljudi često koriste u receptima za peciva – a i sam hlorofil poprima sasvim drugačiji oblik.
„Ovo razlaganje hlorofila je razlog zašto dolazi do porasta koncentracije antioksidansa sa zrelošću banane,“ kaže se u članku. „Tako potpuno braon banana predstavlja antioksidansnu bombu.“
Nnutricionisti se izgleda slažu da banane možete jesti kakve želite i da ćete od tog voća dobiti njegov maksimum.
Nutritivni sadržaj se ne menja u zavisnosti od toga koliko je banana zrela. Jedina stvar koja se suštinski menja je njen ukus i koliko lako će Vaše telo svariti ugljene hidrate. Dakle, vrsta banane koju i trebalo da jedete ipak počiva skoro samo na Vašim ličnim sklonostima.