- Želite najpopularnije proizvode uz super popuste?
- Postanite član Kluba 5* još danas
- Već ste član?Kliknite ovde
- Već imate nalog?Prijavi se
- Nemate nalog?Registrujte se
Jaja su jedan od simbola proleća jer s Uskrsom dolazi toplije vreme i buđenje prirode iz zimskog sna. Jaja se obično smatraju zdravom hranom, ako ih jedete u umerenim količinama jer je belance izuzetno bogato proteinima.
Povodom Uskrsa, donosimo savete kako ih pravilno skuvati i obojiti prirodnim bojama...
Evo kako ofarbati jaja na potpuno prirodan način, bez hemikalija.
Neki uskršnja jaja kuvaju petnaest minuta, drugi pola sata, jedni se zaklinju u potpuno sveža jaja koja su pre nekoliko minuta doneli iz kokošinjca, drugi preferiraju kupovna, a postoje i oni koji jaja sa zelenim rubom oko žumanceta ne žele da jedu.
Jaja ne bi trebala da budu prestara, no ako su suviše sveža, teže ćete ih oljuštiti. Ako ne želite da trošite previše vremena na ljuštenje, izaberite jaja koja su stara najmanje 7 dana.
Žumance je tvrdo i skuvano već nakon četiri do pet minuta u kipućoj vodi, no bolje je kuvati ih nešto duže da bi se dodatno stvrdnula.
Ne brinite, to je sasvim u redu. Takavo žumance je samo prekuvano i malo je promenilo izgled, ali ukus je isti.
Za bojenje jaja možete koristiti razne namirnice (voće, povrće, začine, vino), pa čak i cveće. Za korišćenje željene prirodne boje prvo biste trebali da obezbedite sve potrebne namirnice, ponekad se, kao u slučaju ljuske od luka, radi o kuhinjskim otpacima ili viškovima.
Boja se uvek najbolje prima za ljusku jajeta ako ih bojite tzv. ''vrućom'' metodom, odnosno dodavanjem boje tokom kuvanja. Intenzitet boje zavisi od koncentracije boje u vodi za kuvanje.
Kako bi boja bila izražajnija i dugotrajnija, u vodu za kuvanje dodajte kašičicu sirćeta (ako kuvate jaja u većoj posudi, dodajte nekoliko kašičica).
Kod hladnog bojenja, tvrdo kuvanim jajima dodajte boju, prelijte ih hladnom vodom i ostavite da odstoje u frižideru dok se boja ne primi. Taj postupak nije toliko učinkovit i koristi se samo za jake prirodne boje.
Kada ste obojili jaja i osušili ih, možete ih obrisati krpicom na koju ste prethodno kapnuli malo ulja. Tako će jaja dobiti diskretan sjaj.
Ako ste dosad znali samo za prirodno farbanje jaja ljuskom luka ili crnim vinom, otkrićemo Vam još nekoliko namirnica i biljaka koje možete iskoristiti za bojenje uskršnjih jaja u prekrasne, prirodne boje i nijanse.
Jaja u ovim bojama možete dobiti dužim ili kraćim umakanjem jaja u:
Ovu jarku boju možete dobiti:
Ovu boju postići ćete umakanjem jaja u:
Zelenu boju najlakše ćete dobiti pri kuvanju jaja:
Za žutu boju koristite:
Plavičastu boju dobićete uz:
Za ljubičaste nijanse idealni su: