BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

Najbolje prirodne boje za farbanje jaja

Jaja su jedan od simbola proleća jer s Uskrsom dolazi toplije vreme i buđenje prirode iz zimskog sna. Jaja se obično smatraju zdravom hranom, ako ih jedete u umerenim količinama jer je belance izuzetno bogato proteinima.

Povodom Uskrsa, donosimo savete kako ih pravilno skuvati i obojiti prirodnim bojama...

Evo kako ofarbati jaja na potpuno prirodan način, bez hemikalija.

1. Ispravan postupak kuvanja

Neki uskršnja jaja kuvaju petnaest minuta, drugi pola sata, jedni se zaklinju u potpuno sveža jaja koja su pre nekoliko minuta doneli iz kokošinjca, drugi preferiraju kupovna, a postoje i oni koji jaja sa zelenim rubom oko žumanceta ne žele da jedu.

Šta je istina?

Jaja ne bi trebala da budu prestara, no ako su suviše sveža, teže ćete ih oljuštiti. Ako ne želite da trošite previše vremena na ljuštenje, izaberite jaja koja su stara najmanje 7 dana.

Dugo kuvanje je bespotrebno

Žumance je tvrdo i skuvano već nakon četiri do pet minuta u kipućoj vodi, no bolje je kuvati ih nešto duže da bi se dodatno stvrdnula.

Za tvrdo kuvana jaja:

  • Koristite jaja koja se nalaze na sobnoj temperaturi barem sat vremena.
  • Stavite ih u hladnu vodu u koju ste dodali kašičicu soli i kuvajte ih dok voda ne proključa.
  • Jaja kuvajte u kipućoj vodi četiri do pet minuta, zatim ih pokrijte, maknite ih sa ringle i ostavite ih u vodi još 15 minuta (tokom kuvanja dodajte prirodne boje).
  • Nakon što su se jaja četvrt sata ''odmarala'', izvadite ih iz posude i ostavite ih još sat do dva na tanjiru kako bi se potpuno ohladila. Najkasnije za dva sata, stavite ih u frižider da se ne bi pokvarila.

Ima li tvrdo kuvano jaje zeleni rub oko žumanceta?

Ne brinite, to je sasvim u redu. Takavo žumance je samo prekuvano i malo je promenilo izgled, ali ukus je isti.

2. Osnove bojenja prirodnim bojama

Za bojenje jaja možete koristiti razne namirnice (voće, povrće, začine, vino), pa čak i cveće. Za korišćenje željene prirodne boje prvo biste trebali da obezbedite sve potrebne namirnice, ponekad se, kao u slučaju ljuske od luka, radi o kuhinjskim otpacima ili viškovima.

Vruće bojenje

Boja se uvek najbolje prima za ljusku jajeta ako ih bojite tzv. ''vrućom'' metodom, odnosno dodavanjem boje tokom kuvanja. Intenzitet boje zavisi od koncentracije boje u vodi za kuvanje.

Kako bi boja bila izražajnija i dugotrajnija, u vodu za kuvanje dodajte kašičicu sirćeta (ako kuvate jaja u većoj posudi, dodajte nekoliko kašičica).

Hladno bojenje

Kod hladnog bojenja, tvrdo kuvanim jajima dodajte boju, prelijte ih hladnom vodom i ostavite da odstoje u frižideru dok se boja ne primi. Taj postupak nije toliko učinkovit i koristi se samo za jake prirodne boje.

Kapljica ulja za sjaj

Kada ste obojili jaja i osušili ih, možete ih obrisati krpicom na koju ste prethodno kapnuli malo ulja. Tako će jaja dobiti diskretan sjaj.

Što ako želite i sličice?

  • Najjednostavnija metoda je ona najstarija - jaje obložite detelinom i lišćem te ih ubacite u čarapu koja će fiksirati detelinu i tako osigurati da na ljusci ostane oblik koji želite.
  • Takođe, pre farbanja, naročito hladnog, možete iscrtati željenu sličicu belom voštanom bojom. Vosak će sprečiti prianjanje boje za ljusku.
  • Boje će biti atraktivnije ako samo pola jajeta umočite u boju prilikom hladnog bojenja. Jedna polovina jajeta će biti obojena, a druga će zadržati prirodnu boju. Ako se odlučite za vruće bojenje, efekt dva tona možete postići tako da pola sveže obojenog jajeta umočite u limunov sok. Tako će polovina uronjena u limunov sok biti nekoliko nijansi svetlija.

3. Koje namirnice i biljke koristiti za koju boju?

Ako ste dosad znali samo za prirodno farbanje jaja ljuskom luka ili crnim vinom, otkrićemo Vam još nekoliko namirnica i biljaka koje možete iskoristiti za bojenje uskršnjih jaja u prekrasne, prirodne boje i nijanse.

Crvena i ružičasta

Jaja u ovim bojama možete dobiti dužim ili kraćim umakanjem jaja u:

  • veliku količinu lukovice,
  • sok od brusnice ili šipka,
  • smrznute, mlevene maline, u soku trešnje ili višnje ili pomoću kompota od višnje,
  • cveklu (sveža ili samo njen sok).

Narandžasta

Ovu jarku boju možete dobiti:

  • manjom količinom ljuski (smeđeg) žutog luka,
  • šargarepom (i drugim povrćem koje je bogato karotenom),
  • kurkumom ili mešavinom začina za kari,
  • čilijem ili paprikom u prahu.

Smeđa

Ovu boju postići ćete umakanjem jaja u:

  • crnu, domaću kafu,
  • čaj ili u vodu sa zdrobljenim ljuskama oraha,
  • prilikom kuvanja u mirođiji jaja će poprimiti zlatno smeđu boju.

Zelena

Zelenu boju najlakše ćete dobiti pri kuvanju jaja:

  • sa spanaćem.

Žuta

Za žutu boju koristite:

  • koru narandže ili limuna (samo tanki, spoljni sloj),
  • listove šargarepe,
  • semenke celera,
  • semenke kumina,
  • zeleni čaj i
  • čaj od kamilice.

Plava

Plavičastu boju dobićete uz:

  • smrvljene zamrznute borovnice i lišće crvenog kupusa.

Ljubičasta

Za ljubičaste nijanse idealni su:

  • cvetovi ljubičice (ako ih imate u dovoljnim količinama),
  • tamno crno vino,
  • različiti čajevi (hibiskus, borovnica, voćni čaj),
  • uz intenzivnu ljubičastu možete stvoriti i nežnu boju lavande pomoću cveća ljubičice i malo limunova soka.

Želimo Vam srećan Uskrs!