BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

Ovo se dešava ako preskačete doručak

Često se ljudi dele na one koji preskaču doručak i one koji bez jutarnjeg obroka ne napuštaju dom. Pa, ko je u pravu, a ko nije? Šokantan odgovor je da obe grupe ljudi imaju dobre argumente i za prvi i drugi slučaj ukoliko ćemo na doručak gledati kao najvažniji obrok dana.

Međutim, preskakanje doručka nema samo negativne uticaje na Vaše telo – postoji tu i dosta pozitivnih stvari...

Rizik od pojedinih bolesti

Prema Kristi King, vodećoj dijetetičarki iz Teksaške dečije bolnice oni koji preskaču doručak „imaju veće šanse da obole od dijabetesa tipa 2, zbog gojaznosti i insulinske rezistencije i hormonske regulacije, kao i za obolevanje od hipertenzije i srčanih udara.“ Ne valja …

Uskraćujete telu potrebne nutrijente

„Doručak je takođe idealan za unos i preko potrebnih nutrijenata u organizam, uključujući tu i vlakna i vitamine koji Vam pomažu da izdržite dan. Dakle, preskakanje doručka može biti uzrok neunošenja dovoljne količine nutirjenata, što vodi dugoročnim zdravstvenim posledicama.

Moj savet? Vidite šta Vam najviše odgovara,“ kaže Kingova. „Ukoliko niste gladni ujutru, pričekajte sat ili dva pa onda doručkujte. Jutarnji obrok bi trebao da sadrži vlakna, koja će Vam pomoći da budete sitiji tokom dana, ali i da imate redovnu stolicu!“

Šećer u krvi je haotičan

Ne konzumiranje doručka utiče na nivo šećera u krvi i čini Vas gladnim i besnim – istovremeno. Nimalo prijatna kombinacija, kako za Vas – tako i za one oko Vas.
„Kada padne nivo šećera u krvi, Vaše raspoloženje se menja,“ kaže naša sagovornica. „Ovo je posledica pada šećera u krvi. Nivo energije opada, ali i kognitivno funkcionisanje.“

Metabolizam se budi

Rečeno je da ćete sagoreti više kalorija, ako doručkujete i u tome ima istine, donekle. „To je prvi put da ’prekidate noćni post’ posle spavanja, pa će se metabolizam razbuditi. Međutim, to ne znači i da ćete po automatizmu sagoreti više kalorija,“ kaže Kingova.

Žudite za nezdravom hranom

Ukoliko ne doručkujete, nećete imati ni energije, a takođe ni nutrijenata za mozak. „Što je još gore, preskakanje jutarnjeg obroka takođe može značiti i vrlo nezdrav izbor hrane kasnije, tokom dana. Kada iznenada shvatite da ste pregledneli, verovatno ćete posegnuti za nezdravim pecivom, krofnama i drugom nezdravom hranom“ objašnjava fitnes trenerka Kejsi Djuk.

„Čak i kada niste veliki ljubitelj doručka, Vaši organi to jesu – i VI morate da ih nahranite kako bi pravilno funkcionisali. Čak iako za doručak pojedete samo činiju ovsene kaše, smuti od bobica ili tvrdo kuvano jaje, to je odličan način da se pripremite za dan i da održite nivo šećera u krvi na relativno stabilnom nivou.“

Britkiji um

Povremeni ’post’ Vam zapravo može pomoći da budete oštroumniji i zdraviji, prema mnogim lekarima i istraživačima. „Dvanaest sati ili više gladovanja će prebaciti Vaše telo u ketozu, što je proces sagorevanja masti umesto ugljenih hidrata kao goriva,“ objašnjava Zak Ajris sa Džindžerhil farme i centra za odmor.

„Mast je daleko bolji izvor energije i za mozak i za telo. Dakle, preskakanje doručka Vam može pomoći da budete mršaviji, oštroumniji i dugovečniji.“ Ukoliko ne jedete posle 7 sati uveče i sve do 8 ili 9 časova ujutru, Vaše telo će se zateći u stanju ketoze.

Proces starenja menja tok

Prednosti koje se dešavaju pošto preskočite doručak? Pomaže Vam da usporite starenje. „Naročito se poboljšava proces zvan autofagija, što je zapravo ’sklanjanje ćelijsko otpada’ iz tela, jedan vid detoksikacije.

Lakše ćete to razumeti ukoliko ga shvatite kao ’spremanje kuće’ za telo,“ objašnjava Vagela. „Autofagija čisti naše suvišne delove, kancerozne izdanke i metaboličke disfunkcije i cilj joj je da telo učini efikasnijim. Od esencijalnog je značaja za zdravije starenje i postaje sve bitnije kako smo stariji. Pored vežbanja, produženo gladovanje je jedan od najboljih načina da se ubrza autofagija, jer to daje vreme telu koje je potrebno da se očisti od toksina.“

Porast kortizola

Nauka pomaže! Mozgu je za rad potrebna glukoza tokom noći i ponekad nema dovoljno rezervi glikogena u jetri koji će održati adekvatan nivo šećera u krvi. Ovaj problem se rešava povećanjem nivoa kortizola. „Doručkovanjem, ponovo punite rezerve glikogena kako bi nivo kortizola opao. Ukoliko ne doručkujete, onda će nivo istog nastaviti da raste kako bi se održao nivo glukoze što će na kraju uzrokovati insulinsku rezistenciju koja Vas čini gladnijim kako dan odmiče,“ kaže doktor Beri Sirs, predsednik neprofitne Fondacije za istraživanje zapaljenja.

„Čak i ako doručkujete i dalje Vam treba oko 25 grama proteina da održali sitost. Stoga, balansirani doručak je idealan način da započnete dan i nastavite ga bez gladi ili zamora.“

Opada Vam imunitet

Kada preskočite doručak, pada Vam imunitet. „Periodi gladovanja su izgleda okidači za oštećenje ćelija i telo treba redovno hraniti kako bi održalo zdrav nivo imunih ćelija koje se bore protiv infekcija i poboljšavaju delovanje ćelija boraca (T limfocita) u telu,“ objašnjava Tezeb Lalani, nutricionista iz Skejl bijond skejl-a.

Povećava se nivo želudačne kiseline

Preskakanje doručka može biti uzrok učestalijih perioda povišenog nivoa kiseline. „Telo je funkcioniše tako da oslobađa kiselinu u želucu u svrhe varenja onda kada ste gladni i kada mu treba snage,“ kaže Lalani. „Ukoliko ovoj kiselini ne dodamo hranu koju bi trebalo da preradi – a to se neminovno dešava onda kada gladujemo i/ili ne jedemo po nekoliko sati – onda će kiselina napadati sam želudac, jednjak i srce.“

Javljaju se glavobolja i vrtoglavica

Manjak energije za mozak kao što je glukoza vodi ka smanjenju funkcionisanja moždanih ćelija – i zato se može desiti da osetite glavobolju i vrtoglavicu kada ne jedete neko vreme. Lalani objašnjava,“Ovo je način da Vam organizam zatraži da ga nahranite.“

Nedostatak proteina

„Korisno je za Vaše telo ako dan započnete sa doručkom koji je bogat proteinima, nasuprot porcije pahuljica od žitarica ili nekog peciva. Konzumiranje čistih proteina, poput jaja, proteinskih prahova ili čistog grčkog jogurta, održavate energetski nivo tokom celog dana stabilnim,“ objašnjava Erin Kliford, trener holističkog velnesa.

„Uz to, uključite i integralne žitarice i/ili voće i malo zdravih masti u obrok. Na primer, jaje koje je pečeno sa kašikom kokosovog ulja uz krišku tosta od integralnih zrna. Dobro balanisran doručak omogućava da budete siti sve do sledećeg obroka ili užine.“

Rast nivoa dobrih bakterija

Prema mikrobiologu Kiranu Krišnanu, preskakanje doručka u svrhe povremenog gladovanja povećava nivo sluzi koja je potrebna za rast dobrih bakterija i eliminaciju loših. „Neke od ovih bakterija rastu i razvijaju se samo kada ste gladni. Takođe će rasti i nivo produkcije ljudskog hormona rasta, koji sagoreva masti i poboljšava produkciju mišićne mase jer koristi masti kao gorivo, a ne šećer i omogućava telu da se odmori od stvaranja insulina.“

Loš zadah

Kao da loš jutarnji zadah nije dovoljno veliki problem, već se zapravo samo pogoršava kada preskočite doručak. Zašto je tako? Nema ničeg što će neutralisati jutarnji zadah onda kada ništa ni ne jedete po buđenju.

Rizik od hipoglikemije

Neki ljudi uče su navikli svoj organizam da ne traži doručak jer oni žure na posao. „Ovo može rezultirati niskim nivoom šećera u krvi,“ objašnjava holistički nutricionista Kristi Akuna.
„U današnje vreme živimo vrlo stresno i vrlo je bitno da se spremimo za sve zahteve koje stavljamo pred naša tela. To znači da moramo uneti dovoljno energije kroz sva tri obroka u danu, s time da je doručak kao prvi najbitniji!“

Povećani rizik za gojaznost

„Ljudi koji preskaču doručak imaju četiri puta veću verovatnoću da postanu gojazni od ljudi koji nešto pojedu ujutru,“ kaže Den DeFiđio, nutricioista i autor knjige Pobedite zavisnost od šećera. „Preskakanje doručka će Vas učiniti debljim jer nedostatak hrane vodi ka povećanom apetitu i žudnji za slatkim.“

Oslobađanje endorfina

Svaki put kad preskočite obrok, a naročito doručak, telo oslobađa hemijske glasnike koji stimulišu oslobađanje rezervi energije; ovo može podrazumevati i razlaganje mišićne mase za instant energiju. „Telo ovo preskaknje doručka posmatra kao gladovanje i suštinski počinje da jede samo sebe da bi preživelo ’glad,’“ objašnjava Heder Prat, kvalifikovani nutricionista i holistički nutricionista.

„Ne-esncijalne telesne funkcije kao što su jačanje kostiju i pamćenje su time pogođene. Uz to, ovaj proces pokreće i oslobađanje prirodnih analgetika koje zovemo endorfinima, što maskira nelagodu koju bismo inače osećali. Zbog njih se osećate prilično dobro, te zato mnogi ljudi smatraju kako im je sjajno kada ne doručkuju, ali zapravo, telo se bori da bi jedva funkcionisalo.“

Ulazak u stanje sigurne ketoze

Preskakanjem doručka zapravo ohrabrujete telo da uđe u stanje sigurne ketoze, što pokreće prirodne mehanizme tela za sagorevanje masti koji grabe masne zalihe i pretvaraju ih u raspoloživu energiju.

Poremećaj ciklusa

Istraživanje žurnala Apetit je navelo da su studentikinje koje uporno preskaču doručak imale daleko više menstrualnih pormećaja, uključujući i neredovne bolne cikluse.