BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

Ove namirnice ne držite u frižideru

Frižider je divan izum i verovatno ne biste mogli da zamislite Vaš život bez njega. On održava Vašu hranu svežom na duže staze, pa možete uživati u njenom ukusu u nadolazećim danima ili čak i nedeljama.

8 namirnica koje nikada ne biste trebali držati u frižideru

Frižider je divan izum i verovatno ne biste mogli da zamislite život bez njega. On održava Vašu hranu svežom na duže staze, pa možete uživati u njenom ukusu u nadolazećim danima ili čak i nedeljama. Ali postoje neke namirnice koje baš i ne vole da čuče u frižideru – da li znate koje su?

Namirnica #1: Krompir

Ako već znate da veliki broj ljudi kupuje krompir u jesen i koristi ga tokom cele zime, onda Vam ovo nije iznenađenje – krompir može da stoji vrlo dugo pre nego što se rešite da ga skuvate ili ispečete. Ali da li mu treba tamno i hladno mesto – i vodite računa da ga izvadite iz plastičnih vreća, jer zarobljavaju vlagu i tako ubrzavaju njegovo propadanje. Nemojte ga čuvati u frižideru, jer će izgubiti svoj prepoznatljivi ukus!

Namirnica #2: Hleb

Ukoliko volite suv hleb, onda je držanje istog u frižideru za Vas pravi izbor – ali ako volite hleb koji ima lep ukus, onda biste trebali da ga držite u za to namenjenoj kutiji. U zavisnosti od vrste hleba, on može ostati relativno svež i do četiri dana, ali ako sumnjate da nećete moći da pojedete tu veliku veknu hleba u tom periodu, zamrznite ga – i to je mnogo bolje rešenje nego čuvanje u frižideru.

Namirnica #3: Crni luk

Većina nas drži crni luk u frižideru, ali to nije najbolje mesto za njega. Crni luk traži prijatnu, prozračnu sredinu, pa bi daleko bolje bilo držati ga u ostavi. Vodite računa da mu omogućite da diše (te one mrežaste vreće u kojima ga obično i kupite jesu najbolje rešenje za njega) i da ga ne držite blizu krompira, jer i nisu baš najbolji prijatelji!

Namirnica #4: Beli luk

Beli luk je veoma sličan crnom luku – ne boli hladno, ali voli dosta vazduha, te i njega držite u ostavi koja je dobro provetrena. Mrežasta vreća i fino hladnije mesto bi bili sasvim u redu – a beli luk će na njemu ostati u savršenom stanju i do dva meseca, pa i duže.

Namirnica #5: Paradajz

Svi držimo paradajz u frižideru, ali možda je vreme i da se sa time prestane. Znate za onaj bledunjavi ukus koji paradajz nekada ima? Pa on se javlja zbog njegovog čuvanja u frižideru! Čuvajte ga negde u kuhinji, ali van plastične vreće. Ukoliko nije potpuno zreo, možete ga držati u papirnoj vreći, jer će te tako ubrzati njegovo sazrevanje. Ali nemojte zaboraviti na njega – jednom kada je zreo, paradajz takav ostaje još oko tri dana.

Namirnica #6: Kafa

Sigurni smo da kafu ne čuvate u frižideru, ali neće škoditi ni ovo što ćemo Vam reći. Vlažna i hladna sredina frižidera čini da kafa gubi svoj prelepi ukus – a to niko ne želi, zar ne? Nikada nemojte držati kafu u frižideru niti je zamrzavati – bolje je čuvati je u hermetički zatvorenoj posudi negde u ostavi.

Namirnica #7: Maslinovo ulje

Ukoliko ga odložite u frižider uskoro će postati gušće, nalik puteru, što nikako nije praktično za kuvanje. Najbolje je ga je držati u ostavi, ali i na hladnijem i tamnijem mestu.

Namirnica #8: Med

Med je jedna od onih stvari koja praktično može trajati doveka, sve dok ga držite u posudi koja je hermetički zatvorena i vodite računa da ga prekomerno ne izlažete toploti ili svetlosti. Ali nema potrebe da ga držite u frižideru; ako ni zbog čega drugog ona zbog toga što će biti skoro nemoguće tako hladnog ga izvaditi kašikom iz posude.