BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

Koje su namirnice najbolji izvori vitamina D?

Sve češće istraživanja pokazuju da je vitamin D izuzetno važan za normalno funkcionisanje ljudskog organizma. Da bi se organizmu obezbedila optimalna dnevna količina ovog vitamina, stručnjaci preporučuju sunčanje, i to po 10-15 minuta dnevno, ali je neophodno i da se unosi kroz hranu.

Konzervirana tunjevina

Kupovina i priprema sveže ribe je nekad zaista skup zadatak i zahteva dosta vremena (da ne pominjemo i to što će cela kuhinja mirisati kao tezga sa riblje pijace).

Tunjevina u konzervi je pristupačna i lako se koristi, ima višegodišnji rok trajanja i sadrži 236 UI vitamina D (što je više od polovine dnevnih potreba) u samo jednoj prosečnoj konzervi od 130-150 g.

Služili je Vi takvu kakva jeste ili pravili od nje salatu sa avokadom, tunjevina iz konzerve je odličan izvor vitamina D.

Liker od jaja

Od zime i domaćeg likera nas deli više meseci, ali to ne umanjuje činjenicu da čašica ovog napitka sadrži skoro 25% preporučene dnevne doze vitamina D.

I pored toga što je liker od jaja odličan izvor ovog važnog vitamina, možda i nije najpametnija ideja da ovu poslasticu učiniti redovnom navikom (često je i prilično jaka sa alkoholom), ali ovaj podatak o bogatstvu vitamina D u njemu je svakako zabavna činjenica koju ćete se sećati sledeći put kada je budete držali u ruci.

Obogaćeni mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi današnjice obično ne sadrži tako mnogo vitamina D. I pored toga jedna šolja ovako obogaćenog mleka, punomasnog ili ne, sadrži i do 34 procenta preporučenog dnevnog unosa za ovaj vitamin. Obogaćeni jogurt je takođe odličan izvor, gde jedna šolja sadrži oko petine preporučenog unosa.

Sok od narandže

Iako ovo citrusno voće sadrži vitamin C i hranljiva vlakna, obogaćivanjem njegovog prirodnog soka se dobija vrlo pouzdan izvor vitamina D. Za razliku od ribe ili pečuraka, sok narandže je dostupan i svi ga vole, pa će čak i deca (ili probirljive odrasle osobe) tako uneti preporučenu dozu vitamina D iz dana u dan.

Jedna čaša ovog soka sadrži više od četvrtine preporučene dnevne doze za ovaj vitamin.

Skuša

Kada govorimo o raspoloživosti vitamina D, ništa ne može da pobedi skušu. Ova velika, masnija riba ima sličan nutritivni profil tunjevini, ali ima manje žive. Jedna porcija od 120 grama ispunjava celokupne dnevne zahteve organizma za vitaminom D. Riba je takođe bogata i omega-3 i omega-6 masnim kiselinama i dobar izvor proteina, a utvrđeno je da kod muškaraca snižava i krvni pritisak. Probajte je makar konzerviranu ili ako imate vremena, pripremite je svežu.

Šampinjoni

Ove pečurke uzgajivači izlažu dodatnoj svetlosti, te se tako povećava sadržaj vitamina D u njima za skoro 3000 procenata! Povećani unos vitamina D se koristi inače kao lak i jeftin način da se ublaže simptomi depresije.

Dimljena bela riba

Ljubitelji bageta, krem sira i jevrejske kuhinje mogu da se diče činjenicom da pola šolje ovog delikatesa za neki branč omogućava unos skoro cele preporučene doze vitamina D. Dimljenjem se ne dodaju kalorije, ali se dobija itekako mnogo ukusa.

„Bela riba“ je termin kojim se označavaju različite vrste riba poput bakalara ili iverka, ali tradicionalna dimljena bela riba se dobija od potočne pastrmke i klena. Bez obzira o kojoj ribi govorimo, sve one obično imaju nizak sadržaj masti i malo kalorija, ali dosta proteina, vitamina B i vitamina D.

Sojino mleko

Za ljude koji loše podnose laktozu, vegetarijance i koji nisu ljubitelji većih količina đusa od narandže, najbolji način da unesu dnevnu dozu vitamina D je da popiju šolju obogaćenog sojinog mleka. Neki brendovi sadrže čak do četvrtine preporučenog iznosa. Tofu, kao sojin sir, je takođe često obogaćen ovim vitaminom.

Ćureće kobasice

Ova namirnica je sjajna opcija za sve ljubitelje mesa kada govorimo o vitaminu D. Nekoliko veza iste Vas neće opskrbiti svim potrebnim vitaminom D koji će Vam trebati tokom dana (ćureće kobasice sadrže svega oko 12 procenata preporučenog dnevnog unosa), ali uz šolju mleka ili sok od narandže unećete fino izbalanisranu količinu ovog nutrijenta kroz samo jedan obrok.

Divlji losos

Istraživanja pokazuju da je losos koji je ulovljen u divljini daleko potpuniji izvor vitamina D od lososa koji je uzgojen na farmama. Jedna porcija od 150 g divljeg lososa sadrži oko 988 UI (odnosno 247 procenata preporučenog dnevnog unosa) vitamina D. Losos iz uzgoja sadrži tek četvrtinu tog iznosa. Što se tiče ovog vitamina, ali omega-3 masnih kiselina, selenijuma i proteina, losos je njima zaista bogat.