- Želite najpopularnije proizvode uz super popuste?
- Postanite član Kluba 5* još danas
- Već ste član?Kliknite ovde
- Već imate nalog?Prijavi se
- Nemate nalog?Registrujte se
Bez obzira na to koliko novca potrošite na sebe kako biste izgledale mršavije i mlađe, nikada ne postižete savršenstvo na neki duži period, a kamoli trajno. Neprekidno kupujete stvari kao što su antiejdžing proizvodi ili proizvodi za mršavljenje, za razliku od žena u Japanu koje se trude da ostanu mladolike i zdrave na prirodan način.
Ne samo da su mladolike već imaju lepe figure i to postižu skoro bez ikakvog truda. Evo i kako...
Japanci imaju naviku da budu aktivni u svojim svakodnevnim obavezama. Vožnja bicikla, pešačenje, odlazak u prirodu su nesumnjivo samo neke od nenamernih vežbi zbog kojih ostaju zdravi iako izdvajaju i posebno vreme za manje ozbiljne sesije vežbanja. Ipak većina Japanaca ne posećuje teretane i ne zamara se ciljanim jačanjem mišića.
I previše slatkog u ishrani Japanaca nije ono što bi oni smatrali slatkim; oni znaju šta im šećer može učiniti i drže se podalje od njega. Naravno da vole deserte, ali ih konzumiraju u minimalnim količinama.
Za doručak se govori da je najbitniji obrok tokom dana u Japanu i to tamo i zaista jeste; sastoji se od više jela kao što su zeleni čaj, napareni pirinač, omlet, riba, miso supa sa tofuom itd. A potvrđeno je da ljudi koji obilno doručkuju, a minimalno večeraju, zaista mnogo brže mršave i generalno imaju bolju liniju.
Zapadni svet je gojazan uglavnom zahvaljujući brašnu, zahvaljujući hlebu koji prati skoro svaki obrok, a u Japanu umesto njega pratilac svakog obroka je pirinač. Za pirinač je poznato da je među najzdravijim namirnicama na planeti, jer ima relativno dobar glikemijski indeks, ali i druge benefite.
Japanci imaju vrlo visoku svest o onome što jedu; drže se dalje od prekomernih količina ulja, jako kuvanih jela ili bilo čega drugog što je nezdravo. Njihov izbor su sveže namirnice, blago ili jedva kuvane poput brzo pečenog krompira, onih koje su grilovane u tiganjima, koje kuvaju na pari ili kratko u ključaloj vodi.
Oni imaju svest, a i sami oduvek tvrde, kako kuvanje uništava dobar deo vrednosti same hrane.
Ova nacija daje prednost raznovrsnosti jela u manjim porcijama, a ne ogromnim količinama jednog jela, te u okviru jednog obroka imaju pomalo svega. Takođe, naučeni su da jedu polako i da uživaju u svakom zalogaju. Nikada ne pune tanjire, svako jele se služi u posebnoj posudi i blago je preliveno ili ukrašeno tako da mu se možete diviti u njegovoj prirodnoj lepoti.
Oni se hrane u skladu sa godišnjim dobom, konzumirajući sezonske namirnice koje u datom trenutku imaju najbolji kvalitet zbog okoline, odnosno same prirode. Supermarketi Japana su krcati svežim i sezonskim namirnicama, jer između ostalog veruju u to da je ona najbolja ako se pojede odmah pošto uberete ili ulovite.
Japanci su ljubitelji domaće kuhinje, a što i ne bi bili? Imaju svoju grilovanu ribu, miso supu, napareni pirinač, sveže povrće, morske plodove, voće kao desert i još mnogo toga. Inače, Japan čini svega 2% svetske populacije, ali se tamo ulovi oko 10% ribe na svetu.
Zamislite samo doze omega-3 masnih kiselina koje oni svakodnevno unose. Nije ni čudo što su dugovečni.
Svaki dom u Japanu u svom frižideru ima pravo blago, jer se radi o celovitim, hranljivim namirnicama zbog kojih Japanci žive duže i zdravije. Duži životni vek i mladolikost nisu sputani njihovim navikama u ishrani i načinom života, već stoje kao kakva barijera protiv bora, mrlja, bolesti i štetnih masti u njihovim telima.
Dijeta je praktično nešto što je strano Japancima, jer je njima bliskije uživanje u raznolikosti jednog celog obroka nego izgladnjivanje kako bi se smršalo. Oni imaju poseban mentalni sklop i posebne tehnike kojima ostaju nepogrešivi u konzumiranju jer znaju da to nije zamena za odricanje.
Oni cene svoje navike u ishrani i one su ključ do njihovog dugog životnog veka.