BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

Kako odabrati hleb koji je stvarno zdrav

Nije svaki hleb isti. Pomoću ova 4 jednostavna koraka da nađete najzdravije

Nije svaki hleb isti. Pomoću ova 4 jednostavna koraka da nađete najzdravije

Odeljak sa hlebom u prodavnici Vam se može učiniti zbunjujće: pogače, rezani hleb i vekne pravljene od integralnih zrna (a povrh toga, tu je i nekoliko vrsta starih, svima nam poznatih „gradskih“ vekni). Iako je sasvim jasno da svi ti hlebovi nisu isti, može biti vrlo teško doneti i "najzdraviju" odluku prilikom kupovine.

„Nije loša ideja naoružati se sa malo informacija pre kupovine – na taj način ćete znati šta da potražite i šta različiti termini zapravo znače,“ kaže Kejti Kavuto, istraživač.

Isitna je, da nema razloga da se plašimo ugljenih hidrata. Hleb je na kraju krajeva vrlo hranljiv deo sveukupne ishrane, kaže Keri Gans, autorka dela Male promene u ishrani, takođe i istraživač.

Evo i nekih osnovnih pravila kojih bi se trebali pridržavati sledeći put kada se nađete pred raznovrsnom ponudom hleba.

Celo zrno je ključno

Kada birate hleb, uvek se odlučite za integralni hleb. Integralni hleb je onaj koji sadrži celo zrno žitarica.

To podrazumeva unutrašnjost semena (endosperm), klicu i spoljašnjost semena (zrno u užem smislu reči), jer tako imate izvor vlakana, proteina, vitamina i minerala za celo telo, kaže Keri Glasman kao naučnik.

Ne volite ukus celog zrna? Bez panike!

„Ono što zapravo želite da vidite je reč ’celo’,“ kaže Gansova. Savetuje da pronađete među sastojcima celo zrno raži, ovsa ili lana, jer imaju različite ukuse, ali dosta istih sastojaka.

…ali budite sigurni da deklaracija kaže da su 100% korišćena cela zrna.

Hleb može biti označen kao da je ’od celog zrna’ čak i kada ima samo 51 procenat sastojaka koji to ispunjavaju naglašava Kavutova. Zato je bitno udubiti se u pakovanje i tražiti navod ’100 procentno cela zrna’. Ukoliko to vidite, to znači da će Vaša vekna sadržavati oko 16 grama celog zrna po uobičajenoj porciji kaže ona.

A kada se radi o izboru između organskih ili konvencionalnih hlebova, možete slobodno uštedeti novac preskačući organske.

To i nije toliko bitan činilac kada govorimo o hlebu.

Manje sastojaka za bolji hleb

Odsustvo veštačkih ukusa, boja i konzervanasa je takođe vrlo bitno,“ kaže Kavutova. Ona preporučuje da se izbegavaju svi aditivi koje ne možete da izgovorite i delimično i hidrogenisana ulja. Probajte da pročitate sastojke naglas. Ako ne možete da ga izgovorite ili razumete o čemu je reč ni posle brze pretrage Google-om, odustanite.

„Naučite se da čitate etikete na namirnicama,“ kaže Gansova. Kaže da izbegavate robne marke koje sadrže trans masti ili visok sadržaj fruktoznog kukuruznog sirupa.

Usredsredite se na vlakna

Čuli ste to i pre i ponovićemo Vam – vlakna su ključna za ljudsku ishranu. Pomažu da budete siti, pospešuju pokrete creva i poboljšavaju zdravlje trakta za varenje. „Vidite koliko grama vlakana postoji u parčetu i idelano bi bilo da imate više od tri grama,“ kaže Gansova. Vlakna dolaze iz unutrašnjosti zrna koja je kod celih zrna netaknuta.

Prema većini nutricionističkih saveta, trebalo bi da ciljamo na unos od oko 30 grama vlakana po danu, a polovina unosa žitarica dnevno bi trebale biti žitarice od celog zrna.