BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

20 načina da učinite svoj dom ekološkim

Dok mnogi ljudi povezuju zeleno sa nezgodnim i skupim promenama u načinu života, zapravo postoji nekoliko jeftinih i lakih prilagođavanja koje možete napraviti u kući da biste značajno smanjili svoj “ugljenični otisak”.

1.Koristite ekspres lonac

Investiranjem u ekspres lonac, učinićete uslugu i okolini i sebi. Kuhinjski uređaj koji ubrzava vreme potrebno za kuvanje obroka na šporetu, skraćuje vreme kuvanja za čak 70 odsto, što znači manje energije za pripremu vaših omiljenih pečenja, testenina i krompira.

2. I ne tostirjte hleb u rerni

Ako pripremate mali obrok za jednu osobu, odlučite se za toster umesto veće električne rerne. Američko Ministarstvo energetike otkrilo je da toster pećnice troše do upola manje energije u poređenju sa klasičnom električnom rernom, prvenstveno zato što klasična rerna zahteva prethodno zagrevanje ili se češće otvara i zatvara tokom procesa kuvanja, što pušta toplotu napolje.

3. Osvetlite dom LED sijalicama

Prema američkom Ministarstvu energetike, diode koje emituju svetlost (LED) koriste 75 procenata manje energije i traju 25 puta duže od osvetljenja sa žarnom niti. I ne samo da imaju potencijal da spasu životnu sredinu, već će vam uštedeti i ogroman deo novca na računu za struju. 

4. Pravite đubrivo od ostataka hrane

Čak i najefikasniji ljudi će završiti sa ostacima hrane koje će baciti na kraju obroka. Ali umesto da ih bacate u smeće, ekološki prihvatljivija stvar je da ih odložite u kantu za kompostiranje. Kako je otkrila jedna studija sa Univerziteta u Vašingtonu, otpatci od hrane na deponijama je jedan od vodećih uzroka metana, ali kompostiranje sprečava razlaganje hrane i naknadno oslobađanje gasova staklene bašte.

5. Odreknite se plastičnih flaša

Stavljanje plastične flaše za vodu u kantu za reciklažu, nažalost, ne nadoknađuje činjenicu da koristite plastičnu flašu. Prema The Vater Project-u, procenjuje se da se 80 procenata svih plastičnih flaša za vodu u baca u smeće, a samo 20 procenata flaša koje se recikliraju zapravo se mogu koristiti za reciklažu. A što se tiče boca koje se bacaju, potrebno im je više od 1.000 godina da se biorazgradi. Umesto toga, kupite bocu za višekratnu upotrebu i svakim gutljajem ćete sačuvati životnu sredinu.

A ako ste zaista želeli da se posvetite cilju i postanete potpuno vegetarijanac, potencijalno biste mogli da smanjite globalnu emisiju gasova staklene bašte za 63 procenta. 

6. Popravite slavinu koja curi

Sporo, mučno kapanje iz slavine koja curi je dovoljno da izludi svakoga. Dodajte tome činjenicu da jedno kapanje svake sekunde dodaje do pet galona potrošene vode dnevno, i nemate izgovora da ne pozovete vodoinstalatera odmah!

7. Skratite vreme tuširanja

Nemojte se kupati pod tušem samo zato što je topla voda prijatna na vašoj koži. Skraćivanje tuširanja za samo jedan minut može uštedeti do 150 galona vode mesečno. A ako se tuširate do ukupno pet minuta, možete uštedeti do 1.000 galona mesečno.

8. Iskljutiče iz struje uređaje koje ne koristite

Želite da spasite planetu za nekoliko sekundi? Samo isključite. „Najjednostavniji i najočigledniji način da se eliminišu gubici struje je da isključite proizvode iz struje kada se ne koriste“, pišu autori Vodiča za potrošače za uštedu energije u kući.

Ako ne želite da izvučete sve lampe i punjač iz utičnice kada izađete iz kuće, umesto toga koristite utičnicu za struju umesto produžnog kabla - ostaviće vam samo jednu stvar koju možete da isključite.

9. Osušite veš na štriku

Želite da uštedite energiju i novac? Odbacite mašinu za sušenje veša i umesto toga pokušajte da sušite veš na štriku. EPA je utvrdila da mašina za sušenje troši više energije od frižidera, mašine za pranje veša i mašine za pranje sudova, a sušenje na štriku može smanjiti potrošnju energije iz glavnih uređaja u tipičnom domaćinstvu za čak jednu trećinu. 

10. Nemojte prethodno ispirati posuđe

Kao možda najveća vest svih vremena, stručnjaci za uštedu energije savetuju da ne perete posuđe pre nego što ga ubacite u mašinu za pranje sudova. U stvari, to je gubljenje i vode i vremena. Umesto toga, ostavite duplo pranje i ostružite sve ostatke hrane u đubrivo, a zatim stavite posuđe pravo u mašinu.

11. Ograničite vreme korišćenja elekričnih uređaja

Teško je izbeći iskušenje tehnologije, posebno kada se vratite kući od dugog radnog dana i želite da se opustite uz novu epizodu omiljene serije. Ali ako želite da smanjite svoj “ugljenični otisak”, trebalo bi da težite da upotrebu uređaja svedete na minimum.

Pitate se kako su tačno vaša elektronika i okruženje povezani? Pa, prema studiji sa Univerziteta McMaster, centri podataka koji pokreću našu elektroniku troše dosta energije, a većina njih se napaja fosilnim gorivima. „Za svaku tekstualnu poruku, za svaki telefonski poziv, svaki video koji pošaljete ili preuzmete, postoji centar za podatke koji ovo čini… [i oni] troše mnogo energije da vam služe“, rekao je autor studije Lotfi Belkhir. 

12. Iskljušite svetla

Gašenje svetla je jednostavan čin koji ima dug put. Prema istraživanju Imperijal koledža u Londonu, procena britanske vlade o tome koliko se ugljen-dioksida može uštedeti gašenjem svetla je 60 odsto niža, a naizgled beznačajna akcija ima veće posledice nego što su stručnjaci nekada pretpostavljali.

13. Izbegavajte papirne ubruse

Ne morate se potpuno odreći papirnih ubrusa, ali je najbolje da ih koristite štedljivo. Naučnici sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) uporedili su sedam najčešćih metoda za sušenje ruku i otkrili da korišćenje papirnih peškira generiše 70 odsto više emisije ugljenika od sušača za ruke sa hladnim vazduhom. Naravno, verovatno nemate sušač za ruke kod kuće, ali čak i korišćenje pamučnog peškira je 48 posto ekološki prihvatljivije od sušenja papirnim ubrusom.

14. Perite garderobu na nižim temperaturama

Verovali ili ne, skoro 90 odsto energije koju mašina za pranje veša koristi odlazi na zagrevanje vode, prema Energi Star-u. Korišćenjem podešavanja hladne vode na vašoj mašini za pranje veša, možete eliminisati do 1.600 funti emisije ugljen-dioksida godišnje.

15. Koristite višekratne vreće za pakovanje

Da li ćete se odlučiti za papir ili plastiku, nije bitno, sve dok ponovo koristite kese koje dobijete u prodavnici. U opsežnom izveštaju Agencije za životnu sredinu utvrđeno je da se papirne kese moraju ponovo koristiti najmanje tri puta da bi se nadoknadili uticaji na životnu sredinu u poređenju sa plastičnim kesama. A pamučne kese za višekratnu upotrebu moraju se ponovo upotrebiti najmanje 131 put da bi se pokvarile sa plastičnom kesom zbog uticaja njihove proizvodnje na životnu sredinu.

Naravno, papir se može kompostirati, dok plastika ima veliki ugljenični otisak, tako da je na kraju svaka platnena torba koju koristite bolje rešenje.

18. Koristite prirodne preparate za negu

Sada brinemo više o štetnim efektima UV svetlosti, važno je da proverimo da li u našim kozmetičkim proizvodima ima nano-titanijum dioksida. Prema istraživačima sa Univerziteta u Toledu, ove čestice koje blokiraju sunčevu svetlost ulaze u vodosnabdevanje kada peremo naše kozmetičke proizvode i mogu da naškode prirodnom okruženju. Međutim, to ne znači da ne treba da nosite kremu za sunčanje: Pronađite dobru prirodnu kremu za sunčanje.

18. Idite u kupovinu na lokalnu pijacu

Što manje ruku prođe vaša hrana, to bolje. Organizacija Carbon Offsets to Alleviate Poverti Organization (COTAP) izveštava da se procenjuje da 13 procenata emisija gasova staklene bašte u Sjedinjenim Državama potiče od proizvodnje i transporta hrane. Odlučite se za organske i lokalne proizvode, posebno one od samog malog proizvođača.

19. Uzgajajte sami svoje povrće

Ako želite da svoje ekološke navike u ishrani odvedete korak dalje, možete iskoristiti prostor u svom dvorištu da počnete da uzgajate sopstvene proizvode. „Gajeći sopstvenu hranu, eliminišete emisije koje dolaze od transporta robe do vaših lokalnih pijaca i masovnih prodavnica“.

 20. Smanjite upotrebu mikrostalasne pećnice

Obroci u mikrotalasnoj pećnici su jeftini, laki, a ponekad čak i ukusni. Ali studija sa Univerziteta u Mančesteru nas dovodi u pitanje naše oslanjanje na kuhinjski aparat: očigledno, upotreba mikrotalasne pećnice u Evropskoj uniji emituje toliko ugljen-dioksida godišnje kao 6,8 miliona automobila. Umesto da bacite mikrotalasnu pećnicu, autori studije predlažu prilagođavanje vremena pripreme hrane unjoj u skladu sa vrstom hrane koja se priprema i korišćenje mikrotalasne pećnice dok zaista ne bude na svom poslednjem mestu.