BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

Preporučuju li se jastuci za bebe?

Ne čudi što se mnogi roditelji pitaju da li bi njihovim bebama bilo udobnije da spava na jastuku. Ali pravi odgovor na ovo pitanje zavisi od bebinog uzrasta i još više od njegovog/njenog prostora za spavanje.

Ukoliko Vaša beba ima manje od dve godine, upotreba jastuka se definitivno ne preporučuje. Bebi starosti ispod 2 godine obično ne treba podrška za glavu, a postoji i rizik da se on/ona uguši tokom sna zbog jastuka.  

Takođe, ukoliko on/ona počne da hoda i jako voli da se uspinje, jastuk bi mu/joj pomogao da izađe iz kolevke i tako se javlja rizik da ispadne i da se povredi.

Stručnjaci čak predlažu da se jastuk ne koristi sve dok se ne napune 2 godine života, a posebno i dok beba ne prestane sa spavanjem u krevecu.  Čak i kada dete bude starije, nije apsolutno neophodno da on/ona spava na jastuku.

Ukoliko odlučite da Vašem detetu date jastuk, vodite računa da bude posebno napravljen za njegove/njene potrebe i nemojte samo uzeti bilo kakav jastuk koji imate u kući. Jastuk mora biti relativno tvrd kako bebina glava ne bi "potonula" u njega tokom sna i on/ona se ne bi ugušio/la.

Takođe bi trebao biti manji od normalnog jastuka za odrasle i lak za pranje, za one trenutke kada dođe do onih malih nezgoda za koje bebe imaju sklonost da im se dese. Ukoliko on/ona pati od alergija, najbolje je kupiti anti-alergijski jastuk.

Ukoliko i dalje niste sigurni da li je pravo vreme da kupite Vašoj bebi jastuk za njen dobar san tokom noći, najbolje bi bilo da pitate Vašeg lekara za mišljenje. Ili možete pričekati da dete zatraži jastuk ili dok ne vidite da li će on/ona imati problema sa spavanjem ili usnivanjem na ravnom krevetu.