Čokoladni mus je klasičan francuski desert od tamne čokolade, jaja, šećera i šlaga, idealna i lagana poslastica za nastupajuće letnje dane...
Osetite ukus Francuske
Čokoladni mus je klasičan francuski desert od tamne čokolade, jaja, šećera i šlaga.
Kod pripreme je najvažnije strpljenje, a za puniji ukus i bolju konzistenciju preporučujemo korišćenje čokolade s visokim udelom kakaa. Osnovni recept uvek možete dodatno obogatiti i upotpuniti aromama ruma, konjaka, likera od narandže ili kafe.
Sastojci:
-
200 g čokolade (sa najmanje 70% kakaa)
-
5 jaja
-
150 g šećera
-
125 ml slatke pavlake
Priprema:
-
Čokoladu iseći na komadiće i otopiti na pari.
-
Odvojiti belance od žumanaca. Od belanca ulupati čvrst sneg i postupno dodajte 100 g šećera.
-
Slatku pavlaku istući u šlag.
-
Na pari izmiksati žumance, 2 kašike vruće vode i 50 g šećera dok se ne dobije čvrsta masa u koju se postupno dodaju otopljena čokolada (i eventualni dodaci ukusu), zatim dodajte šlag i na kraju sneg.
-
Mus potom mora 4-5 sati da odstoji u frižideru.
-
Za dekoraciju se preporučuju komadići tamne i bele čokolade ili listići mente.
Prijatno :)