BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

Kako razgovor sa detetom utiče na njegov razvoj?

Za svako dete, rečnik i struktura rečenice su vrlo važni u ranim godinama razvoja. Jedan od najboljih načina da ih uključimo u dublje i značajnije razgovore je da počnemo pričati sa njima putem detaljnijih odgovora.

Želimo da podelimo sa Vama nekoliko načina kojima ćete pokrenuti interesovanje svog deteta i njegovu znatiželju i tako mu pomoći da bude bolje u veštinama kojima se posvećuje i onima koje će morati da u budućnosti savlada. 

Znatiželjna deca postižu mnogo.

Znatiželja je ono što je pomogli mnogim naučnicima da dođu do otkrića, i na isti način bi mogla da pomogne deci da postanu uspešnija u pogledu znatno boljih rezultata u okvirima čitanja i rešavanja matematičkih problema. Ako pomognete detetu da probudi znatiželju za različite stvari, pomoći ćete mu da bude bolje i u zabavištu. Postaće zainteresovano za nove stvari i zapravo biti srećno tokom učenja.

Postoji razlika između jednostavnog i detaljnog objašnjenja

Kada dete dobija kratke odgovore, ono ne nastavlja da postavlja pitanja i zbog toga neće biti u prilici da više toga nauči. Dodajući detalje objašnjenima angažujemo sebe i dete u duže razgovore i ono će postati više skoncentrisano na datu temu.

Evo i jednostavnog primera kojim ćete uvideti razliku.

Zamislite da Vas dete pita, „Zašto plačeš?“ Vaši odgovor ne bi trebalo da bude, „I odrasli plaču,“ jer će to prekinuti komunikaciju u trenutku. Umesto, možete reći, „Povredio sam prst,“ i ono će najverovatnije nastaviti konverzaciju sa „Gde si ga udario?“ ili „Da li te jako boli“ ili „Kako da ti pomognem?“ … i tako dalje.

Davanje specifičnih pojašnjenja će učiniti da dete bude radoznalije

Čak i ukoliko počnete koristiti „elegantnije“ izraze koje dete u tom trenutku možda ne poznaje, nećete biti u stanju da odete korak dalje sve dok ne promenite način putem kog komunicirate sa njime. Jednostavno, prestanite da govorite detetu i počnite da razgovarate sa njim.

Na taj način, kada počnete praktikovati detaljnije rečenice i davati više informacija, oboje ćete biti uključeni u dublju konverzaciju i Vaše dete to neće doživljavati kao dosadno. Nastaviće da postavlja više pitanja i njegova konverzacija će biti sve bolja.

Oboje ćete naučiti nove stvari ukoliko budete otvoreni prema nalaženju novih detalja

Ovo može zabrinuti mnoge roditelje ako postavljena pitanja vode ka nesigurnostima tipa „Šta ukoliko nemam odgovor?“ Pa, onda možete zajedno da istražujete razne stvari. Nema ničeg lošeg u priznanju „Ne znam.“ Međutim, kada kažete detetu da nemate predstavu šta Vas ono pita, nemojte tu stati već mu recite „Hajde da zajedno saznamo.“ To će Vam oboma pomoći da naučite nove i zanimljive stvari i takođe i da postavite primer kako bi se uvek trebalo makar malo potruditi da se nađe odgovor na sve ono što se dete zapita.

Preuzeto sa: https://brightside.me/inspiration-family-and-kids/research-showed-that-answering-your-childs-questions-in-detail-is-important-for-their-success-798733/