BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

Važnost odgovarajućeg jastuka

Vrlo je važno imati odgovarajući jastuk, koji ne samo da pruža osećaj komfora već takođe sprečava glavobolje, bolove u vratu i leđima i pomaže Vašoj kičmi da zauzme pravilan položaj. On takođe štiti i od alergena i pruža okrepljujuć i nadasve zdrav san.

Kada je vreme za promenu jastuka?

Opšteprihvaćeno pravilo je da bi jastuk trebalo menjati na svake dve do tri godine. Nekoliko pokazatelja će Vam reći da je vreme da zamenite Vaš jastuk:

  1. Često se budite sa glavoboljom, ukočenim vratom ili grčevima u mišićima. Glavobolja, bol u vratu i leđima, čak i nogama, može biti uzrokovan spavanjem na starom jastuku.  Razlog za to se krije u nedovoljnoj podršci vratu što posledično utiče na celu kičmu. Pravi jastuk bi trebao pravilno podržavati glavu i vrati i obezbediti pravilan položaj tela.
  2. Vaš jastuk je ravan, neravan ili izdeformisan. Neravan ili izdeformisan jastuk ne pruža potrebnu podršku Vašoj glavi i vratu. Zamenite jastuk ukoliko osetite da postoji potreba da se pn protrese i naduva kako bi bio komforniji. Vreme za zamenu Vašeg jastuka je takođe došlo i ukoliko mu je potrebno nešto vremena da se vrati u svoj prvobitni oblik pošto ga savijete na pola. Odgovarajući jastuk se prilagođava obliku Vaše glave, jednako raspoređujući težinu duž kičme bez primene nepotrebnog pritiska.
  3. Patite od alergija ili astme. Jastuci se nakupe telesnih tečnosti i peruti a privlače i čestice prašine, jedan od najčešćih alergena. Jastuk postaje rezervoar bakterija, čestica prašine i buđi, a disanje i salivacija još više doprinose nezdravoj atmosferi. Ove negativnve stvari mogu uzrokovati alergije i isprovocirati simptome astme. Stručnjaci stoga savetuju onima koji pate od alergija da menjaju svoje jastuke svake dve godine. Da bi na minimum sveli rizik od alerigija, pomaže i pranje jastuka u toploj vodi i upotreba jastučnica koje sprečavaju nakupljanje alergena.
  4. Vaš jastuk je stariji od dve do tri godine. Čak iako ne možete da pogledate unutar Vašeg jastuka, nemojte sumnjati da je on postao živi ekosistem posle dve do tri godine korišćenja. Trebali biste ga zameniti čak i ako niste primetili nikakve očigledne mane ili deformacije.
  5. Vaš jastuk ima neprijatan miris. Neprijatan miris može biti uzrokovan bakterijama, buđi, gljivicama ili znoje i poseban je znak da je Vašem jastuku njegov upotrebni životni vek došao do kraja.
  6. Jednostavno ne možete da se naspavate. Ukoliko ne možete da se naspavate tokom noći i okrećete i protresate Vaš jastuk veći deo noći, nov jastuk bi mogao biti rešenje za Vaš problem. Nedostatak kvalitetnog sna može voditi ozbiljnim zdravstvenim problemima. Provodimo trećinu našeg života u krevetu, polažemo našu glavu i vrat na jastuk i zato je vrlo bitno imati kvalitetan jastuk, jer je on ključni faktor za omogućavanje sna visokog kvaliteta i života.