BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

„Maskirajmo se!“ Saveti koji će pomoći Vašoj deci da im pod maskom bude prijatnije

Maske su jedan od najboljih načina za sprečavanje širenja koronavirusa. Ali čak i ako Vaše dete zna da bi u javnosti trebalo da nosi masku, sama radnja zahteva nešto prakse – i pozitivne podrške – kako bi to postala detetova navika.

Specijalista za život deteta Katrin Robins, sertifikovana savetnica nam je po tom pitanju dala nekoliko zanimljivih predloga.

Izaberite ono što će dati najbolje rezultate kod Vašeg deteta s obzirom na njegov uzrast, stupanj razvoja i sve druge činioce.

0-2 godine: Usredsredite se na to da maske učinite „normalnim.“

 • Bebe i mala deca ispod 2 godine starosti ne bi trebalo da nose maske, usled opasnosti od ugušenja.

Stoga se fokusirajte na predstavljanje maski svom detetu time što ćete mu dopustiti da nosi Vašu i da se sa njima kod kuće, igrajte se recimo skrivanja sa njime.

2-4 godine: Oslonite se na igru.

Deca ovog uzrasta uče kroz igru – i stoga je ona sjajan način da im putem nje pomognemo da prihvate maske kao pozitivan, svakodnevni deo života.

 • Pronađite prilike, razloge za igru: Obojite papirnatu masku i stavite nalepnice na nju. Ukrasite platno maske. Dopustite mu da odabere masku sa omiljenim likom ili temom. Napravite maske za plišane lutke ili životinje.
 • Ukažite na to koliko ljudi nosi maske i predstavite mu taj zabavni resurs uz omiljene likove koji ga nose na svom licu.

5-12 godina starosti:

Deca starija od 5 godina obično ne vole da im se samo kaže šta bi trebalo da rade – ona tada već žele da razumeju zašto je to tako.

 • Kako budete predstavljali masku svom detetu, popričajte na tu temu i kako telo funkcioniše i kako nas to maske štite od klica. Tu bi trebalo da budete i malo maštovitiji te da objasnite detetu šta je to koronavirus.
 • Deca od 3 do 7 godine takođe vole da budu od pomoći. Pa stoga stavite na znanje svom detetu da onda kada ono nosi masku, da tako značajno pomaže svojoj užoj i široj zajednici.

13-18 godina starosti: Odajte priznanje osećanjima svog deteta.

Tinejdžeri teže nezavisnosti. Oni žele da budu shvaćeni. I oni su u fazi razvoja u kojoj se takođe osećaju i nepobedivo.

 • Ukoliko je Vaš tinejdžer frustriran time što mora da nosi masku, počnite time što ćete odati priznanje njegovim osećanjima: Stavite mu do znanja da ga čujete i da razumete zašto mu to smeta. Kada oseti da ga čujete, imaćete i bolju priliku da ga podsetite da svi imamo odgovornost nošenja maski – zarad zaštite drugih i nas samih.
 • Iskoristite priliku da pojasnite bilo kakve zablude sa kojima se dete moglo susresti, poput „maske uopšte ne pomažu“ ili „nisu bitne ukoliko ste udaljeni makar 2 metra“ ili „nebitno je da li pokriva moj nos sve dok su mi usta potpuno prekrivena.“
 • Na kraju, zatražite pomoć svog tinejdžera u pronalaženju načina za nošenje maske koji će biti prihvatljiviji za njega, poput pronalaženja šivene maske sa grbom omiljenog sportskog tima.

Ukoliko Vam dete ima posebne senzorno-razvojne potrebe: Obratite posebnu pažnju na udobnost nošenja maske.   

Vidite da li postoje bilo kakve senzorne smetnje same maske koje bi mogle smetati Vašem detetu.

 • Za decu koja su osetljiva na dodir i zvuk, mekano platno maske može biti mnogo prijatnije od papirnih maski koje se trljaju o lice i žuljaju ga.
 • Ako Vaše dete ne voli bilo kakav pritisak u blizini ušiju, pronađite masku koja se vezuje na temenu ili upotrebite šnale i dugmad kako biste pričvrstili končiće za uši i traku koja ide na zadnji deo glave, kape ili produžne trake.
 • Ako Vam je dete osetljivo na sopstveni dah ispod maske, ponudite mu mirisni balsam za usne koji će nositi na gornjoj usni i na samoj unutrašnjoj strani maske. Za stariju decu, njima ponudite tvrde bombone ili pepermint bombonice.
 • Ako je detetova koža osetljiva ili iritirana nošenjem maske tokom dužeg vremenskog perioda, popričajte sa lekarom. Problematična mesta su spoj nosa i usta jagodice. Pedijatar Vašeg deteta će znati šta da Vam preporuči za zaštitu kože ili neki drugi način za rešavanje ovog problema.

Imajte na umu da maske nikako nisu zamena za društveno distanciranje.

Podsetite svoje dete da drži makar 1,5 do 2 metra udaljenosti od bilo koga ko nije član vašeg domaćinstva. I pružite mu dosta hvale i pozitivne podrške u ovom procesu prilagođavanja na nove aspekte svakodnevnice.

Preuzeto sa: https://www.connecticutchildrens.org/coronavirus/mask-up-tips-to-make-kids-more-comfortable-with-masks-broken-down-by-age/