BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

Zašto morate da promenite Vaš jastuk?

Jastuci nam pomažu da se tokom noći dobro naspavamo. Pružaju mekanu podršku našem vratu i glavi, direktno utičuću na našu kičmu. Većina jastuka pranih u veš mašini se opusti i u celosti raspadne, posle nekoliko pranja. Pitanje koje se prirodno nameće jeste koliko dugo treba koristiti jastuk pre nego što ga zamenite sa novim. Istražili smo ovaj problem i odlučili da podelimo rezultate istraživanja sa Vama. Verujemo da će Vas ovo iznenaditi.

Alergeni i druge napasti

Ukoliko patite od alergija, spremni ste da uradite šta god je potrebno da biste ublažili simptome. Već smo pomenuli korisne savete poput čestog pranja krevetnine u toploj vodi kako bi se smanjila koncentracija alergena. Ali da li je dovoljno prati samo jastučnice? Upitajte se, "Da li bi trebalo da perem jastuke?" i razmotrite i da li bi trebalo da ih u potpunosti zamenite. Jastuci vremenom sakupljaju telesne tečnosti i perut, čak i kada ih Vi zaštite sa jastučnicom. Takvi ostaci privlače čestice prašine koje su česti alergen.

Prašina, zajedno sa bakterijama, buđi i sa ljudskim uzrocima kao što su disanje i pljuvačka čini jastuke nezdravim za na njima spavati. Stručnjaci preporučuju da ljudi koji pate od alergija menjaju jastuk na godinu dana do 3 godine. Upotrebom postavljenih navlaka može se udvostručiti ovaj period.

Takve navlake izgledaju kao bele jastučnice sa cibzarom. Iako izgledaju kao obične jastučnice, one su posebno dizajnirane da bi sprečile prodor prašine i drugih alergena. Navlake su doslovce fizička prepreka između alergena i unutrašnjosti Vašeg jastuka.

Podrška

Ukoliko se gore pomenuta pitanja u vezi sa alergijama Vas ne tiču, sa lakoćom ćete uvideti da Vaš jastuk ne pruža dovoljnu podršku. Ravan ili neravan jastuk može biti veoma nekomforan i sa lakoćom se može zameniti.

Doktor Majkl Breus je stručnjak za psihologiju sna pri kompaniji WemMD.com i autor knjige koju preporučujemo "Good night: 4-week program for better sleep and better health from the doctor for sleep." Doktor Breus tvrdi da stari jastuk može uzrokovati loše pozicioniranje pršljenova, što kičmu izvodi iz ravnoteže, rezultira sa bolom u leđima, vratu i nogama kao i teške glavobolje.

Savetuje menjanje visoko-kvalitetnih jastuka na godinu dana do 2 godine, a onih omiljenijih čak i češće.

Testirajte svoj jastuk

Ukoliko želite da utvrdite da li je Vaš jastuk zreo za zamenu, prođite kroz ove testove. Ukoliko imate jastuk napravljen od poliestera, savijte ga na pola i stavite cipelu na njega. Ukoliko se ispravi i odbaci Vašu cipelu, još uvek je dobar. Ukoliko ga cipela nadjača, jastuk verovatno treba zameniti.

Ukoliko imate perjani jastuk, savijte ga na pola i istisnite iz njega što više vazduha. (Cipela ne učestvuje u ovom nadmetanju). Kada ga oslobodite jastuk se mora ispraviti. Ukoliko se ne ispravi, Vaš jastuk treba promeniti.

Spavanje

Nedostatak sna može uticati na skoro sve segmente naših života. Stoga je bitno uradite sve što je moguće da biste imali dobar san tokom noći svakodnevno.

Jednostavan način da ovo postignete je da se pobrinete da jastuk ne bude problem. Nešto jednostavno poptu isuviše neravnog ili preravnog jastuka ili onog koji ne odgovara Vašoj glavi, vratu i leđima može biti uzrok ozbiljnih smetnji koje ugrožavaju zdravlje. Depresije, srčanih bolesti, razdražljivosti, usporenih reakcija (setite se vožnje) i drhtavice.

Stručnjaci za spavanje preporučuju zamenu visoko-kvalitetnih jastuka na svake 2 do 3 godine i predlažu da se omiljeniji jastuci nikada ne koriste duže od svega nekoliko meseci.

Takođe je bitno navesti da uprkos činjenici da iako mnogo veću važnost posvećujemo nečemmanje bitnom, kao što su odeća ili obuća, retko takvu pažnju dajemo svom jastuku, ali bismo trebali. Kupovina visoko-kvalitetnog jastuka koji ispunjava Vaše potrebe i pruža osećaj komfora će poboljšati kvalitet spavanja i pobrinuti se da o novom ne morate da mislit još dve do tri godine od sada.