BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

Dormeo od A do Š: rečnik ređe korišćenih izraza

Da li ste ikada na našem sajtu primetili neki termin, a da niste bili sasvim sigurni u njegovo značenje? Zarad bolje transparentnosti i pomoći pri kupovini pripremili smo za Vas rečnik ređe korištenih izraza.

Alergen

Alergen je mikroskopski mala čestica koja ulazi u vaše telo i remeti vaš imuni sistem. Mogu biti prirodnog porekla ili hemijske supstance. Najpoznatiji prirodni alergeni su prašina, polen, grinje i njihovi ostaci.

Aloe Vera

Aloja je neverovatna biljka koja ima umirujući efekat na telo. Ima antialergijska i antibakterijska svojstva, uništava gljivice i ublažava upale. Takođe, stimuliše funkcionisanje imunog sistema, zaceljuje rane, usporava proces starenja, umanjuje bore i pospešuje proces regeneracije kože.

Anatomski

Anatomski dušeci i jastuci obezbeđuju visok stepen udobnosti i blagotvorno deluju na vaše zglobove, ligamente i mišiće. Visok anatomski nivo ukazuje na to da se dušek i jastuk savršeno prilagođavaju obliku tela.

Antialergijsko silikonsko punjenje

Ovo je tanki sloj veštačkog materijala koji podseća na punjenje. Nalazi se u većini Dormeo dušeka jer štiti jezgro od prljavštine i grinja.

Bambus

Bambus je celulozno vlakno, napravljeno od 100% stabljika bambusa. Vlakna bambusa su ekološki čisti materijali, mekši od pamuka ali čvršći od sintetičkih vlakana. Tokom letnjih meseci pomažu hlađenju kože, održavaju dušek suvim i u isto vreme uklanjaju neprijatne mirise. Tokom hladnih dana, bambus Vas greje i održava Vašu telesnu temperaturu.

Biomemorijska pena

Biomemorijska pena ima ista svojstva kao obična memorijska pena, meka je, udobna i savršeno se prilagođava telu. Međutim, ono što je izdvaja od ostalih je njen sastav: 30% sintetičkih vlakana zamenjeno je ricinusovim uljem. Ovo je način na koji mi dajemo doprinos očuvanju životne sredine.

Karbonska vlakna

Karbon je neverovatno otporan materijal koji provodi elektricitet. U našim dušecima se može naći u omotaču u obliku karbonskih vlakana i ima ulogu da sprovodi statički elektricitet koji se nakuplja u dušeku.

Kašmir

Kašmir je vuna vrhunskog kvaliteta koja se dobija kombinacijom vune koza sa Kašmira. Rezultat je svilenkasto vlakno svelte boje koje je izuzetno lagano i toplo. Kašmir se koristi za proizvodnju visokokvalitetnih štofova i za proizvodnju ćebadi.

Ćelijska struktura

Ecocell, jedan od najbitnijih materijala u proizvodnji Dormeo dušeka se sastoji od mikroskopski malih ćelija (sličnih stiroporu). Ćelije su usmerene u svim pravcima (trodimenzionalni raspored) i dozvoljavaju nesmetani protok vazduha, kanališući na taj način suvišnu vlagu i održavajući dušek suvim i udobnim.

Der P-1

Der P-1 je tehnički termin za alergene koji se najčešće nalaze u dušecima, jorganima i jastucima, kao i u ugaonim garniturama, tepisima i zavesama. Uzrokuju ga kućne grinje (Dermatophagoides Pteronyssinus) koje se gnezde na nezaštićenim dušecima i ostaloj posteljini, a koriste ova mesta za razmnožavanje. Njihove ekskrecije i ostaci se na kraju transformišu u nevidljivu prašinu koja izaziva alergijske reakcije, a kod osoba koje pate od alergija i astme otežavaju san. Jedan nezaštićeni dušek je dom za preko 10 miliona grinja i zato je zaštita esencijalna za zdrav san svih onih koji pate od alergija ili astme, pogotovo dece.

Grinje

Grinje su mali pauci (veličine 0.1 do 0.5 mm) i nisu vidljivi golim okom. Njihovo omiljeno mesto za razmnožavanje su dušeci, nameštaj sa jastucima, jastuci, plišane igračke, jorgani i zavese; ukratko mesta gde dobijaju dovoljno hrane, vlage i mesta za skrivanje. Grinje su poseban problem za one koji pate od alergija ili astme jer njihove ekskrecije u formi fine prašine (alergena) uzrokuju suzenje očiju, zapušen nos i izazivaju kijanje i kašljanje.

Ecocell

Ecocell je napredni, savremeni, sintetički, elastični materijal koji je izuzetno upotrebljiv zbog svoje čvrstine, sjajne prilagodivosti i ventiliranosti. Štiti od alergija, higijenski je, lak i bezbedan za životnu sredinu jer se može reciklirati.

Ecogreen

Ecogreen je materijal koji je dizajniran u cilju zaštite životne sredine i smanjenja upotreba sintetičkih materijala. Njegova osnova je Ecocell, trajni, elastični, prozračni materijal nove generacije, koji nudi telu savršenu potporu a u isto vreme je lagan i otporan. Ecocell je skoro u potpunosti napravljen od sintetičkog materijala, dok Ecogreen ima unapređena ekološka svojstva jer mu je dodato ricinusovo ulje u količini od 30%, koje zamenjuje sintetički materijal. Zbog toga je dušek bliži zaštiti životne sredine i ima antibakterijska svojstva.

Florentinski šav

Florentinski šav je metod koji se koristi kod svih Dormeo dušeka, a doprinosi dužem roku trajanja i životnog veka dušeka. Florentinski šav prati cik-cak liniju i čvrsto spaja vlakna - za duži vek trajanja dušeka.

LGA sertifikat

LGA sertifikat garantuje da su Dormeo letvičaste osnove visokog kvaliteta i nivoa bezbednosti. Inspekcija koja se vrši jednom godišnje predstavlja redovnu proveru i kontrolu proizvoda.

Memorijska pena

Memorijska pena je materijal nove generacije koji je razvila NASA da bi se umanjio pritisak na isturene tačke na telu astronauta u njihovoj odiseji u svemir. Ubrzo nakon što su otkrivene njene neverovatne terapeutske karakteristike, memorijska pena je našla svoju primenu i u proizvodnji dušeka. Memorijska pena sa prilagođava temperaturi tela, lagano obavija vašu glavu, ramena i vrat tokom sna i ne iziskuje pritisak na bolne taćke u predelu vratua. Za razliku od uobičajene pene, ćelije koje se nalaze u memorijskoj peni se u potpunosti kompresuju sa svakim pritiskom. Kada uklonite pritisak pena se polako vraća u svoj originalni oblik. Ova karakteristika sporog vraćanja u izvorni oblik čni njena terapeutska svojstva jer zbog svoje eleastičnosti ne vrši pritisak na telo.

Merino

Merino je najbitnija vrsta vune jer je meka i dugotrajna. Merino vunu su prvi put koristili atletičari ali zbog njenih karakteristika, a brzo je našla put i do modnih pisti i naših spavaćih soba. Merino savršeno reguliše našu telesnu temperaturu, održava telo toplim, ali ne previše, kanališe vlagu i sprečava kontakt sa vlagom, jer je apsorbuje ali i dalje zadržava sposobnost da zagreva čak i kada je mokra. Ima antibakterijska svojstva koja sprečavaju razvoj neprijatnih mirisa. Zbog svih ovih razloga merino je idealna za vaš dušek i jastuk jer garantuje iskustvo mirnog i dubokog sna, bez znojenja.

Dušek sa više zona

Dušek sa više zona ima specijalnu strukturu koja se prilagođava anatomskim svojstvima tela. Određeni delovi tela su teži od drugih i zato im je potrebna čvršća potpora, dok je lakšim delovima tela potrebna mekša površina. Najčvršći deo dušeka se samim tim nalazi na sredini dušeka na koji vrši pritisak srednji deo tela, dok su uzglavlje i donji deo dušeka mekši. Dušek ima tri zone koje se savršeno prilagođavaju obliku i težini tela.

Negativni joni

Negativni joni su nevidljive čestice koje se nalaze u vazduhu i imaju negativno naelektrisanje. Veća koncentracija se može naći na pojedinim mestima u prirodi, u šumi, pored mora, reka, vodopada itd. Prisustvo jona u zatvorenim prostorima je minimalno i dodatno ga umanjuju elektronske sprave koje otpuštaju jone sa pozitivnim naelektrisanjem. Pozitivni joni imaju negativan efekat na naše opšte zdravstveno stanje, uzrokuju umor i glavobolje, dok negativni joni podižu raspoloženje i imaju okrepljujući efekat.

Negativni joni koje otpušta jonizator zamenjuju pozitivne jone (u formi prašine, dima, elektromagnetskog smoga) tako da ostaju na podu. Zato je vazduh čistiji i i disanje je olakšano. Jonizatori se posebno preporučuju onima koji pate od alergija, upotrebi u spavaćim sobama gde se nalazi TV set i u kućama gde se puši.

Ortopedski

Dušek koji ima ortopedska svojstva i nudi visok nivo potpore. Visok ortopedski nivo znači da je dušek tvrd i da garantuje savršenu potporu kičmi, ramenima, kukovima i petama.

Öko-tex standard 100

Sertifikat ÖKO-tex standard 100 ima za cilj da ispuni ekološke standarde koji su aktuelni u tekstilnoj industriji. Kontroliše i ocenjuje štetne supstance koje se stvaraju u procesu tretiranja tekstila i mogu biti štetni po zdravlje korisnika.

Sertifikat ÖKO-tex standard 100 garantuje da su Dormeo dušeci bezbedni za okolinu i neškodljivi po Vaše zdravlje.

Resistat

Resistat zaštita otpušta statički elektricitet koji se formira na dušeku. To uspeva pomoću specijalnih karbonskih vlakana, jer karbon provodi elektricitet. Karbonska vlakna skupljaju statički elektricitet i otpuštaju ga u zemlju uz pomoć ušivene žice koja se poveže uz elemenat uzemljenja (npr. radijator). Kao rezultat ne dolazi do nakupljanja grinja i prašine u dušeku. Na ovaj način Resistat pomaže u sprečavanju alergija i štiti vaše zdravlje.

Softdream

Softdream valkna su jaka sintetička vlakna koja su otporna na skupljanje i istezanje, brzo se suše, ne gužvaju se i otporna su na gljivice. Softdream vlakna se lako peru i zato su odlična za jorgane, jastuke, peškire, kućne ogrtače i slične proizvode.

Soja

Vlakna soje, koje imaju višestruku upotrebu, nedavno su našla svoju svrhu i u tekstilnoj proizvodnji. Sojina vlakna se dobijaju specijalnim procesom tretiranja nusproizvoda soje. Rezultat je meka i nežna tkanina, po osećaju slična kašmiru pa je često nazivaju biljnim kašmirom. Ova neverovatna mekoća i svilenkasti osećaj sojinih vlakana koji ostavljaju na koži dale su joj još jedan naziv - sojina svila. Sojina vlakna sadrže dragocene aminokiseline koje su prisutne u ljudskom telu. 45 % proteinskog sadržaja se nalazi u biljnom kašmiru, a od toga 18 su aktivni minerali koji prodiru u ljudsko telo kroz kožu, što doprinosi vašem zdravlju i opštem stanju organizma.

Dušek ima specijalno blagotvorno dejstvo zbog dodatka sojinih vlakana:

  • Diše (bolje od pamuka),
  • Apsorbuje vlagu i održava toplinu,
  • Ima antibakterijska svojstva,
  • Brzo se suši.

Srebro

Pre samo par godina, upotreba srebra u kozmetici, proizvodnji dušeka ili nekog sličnog proizvoda je bila skoro nezamisliva. Međutim, srebro koje se uobičajeno koristi u izradi nakita, novčića i ogledala pronašlo je svoje mesto u procesu proizvodnje dušeka zbog svojih neverovatnih svojstava. Zašto?

Zbog blagotvornog dejstva na zdravlje i opšte stanje organizma idealno je za san i odmor jer:

  • Ima anti-bakterijsko dejstvo: joni srebra se vezuju za enzime koji se nalaze u ćelijama bakterija, što sprečava njihovo razmnožavanje,
  • Sprečava razvoj i zadržavanje neprijatnih mirisa,
  • Reguliše znojenje i akumulaciju vlage,
  • Dobar je provodnik, jer odbija neželjeni statički elektricitet,
  • Reguliše telesnu temperaturu održavanjem i postepenim otpuštanjem toplote koju telo generiše.

Vlakna srebra koja se mogu naći u Dormeo Silver i Dormeo Memory 2+12 Silver dušecima su utkana u odvojena vlakna u omotaču na način da dozvoljavaju tkanini omotača da zadrži svoja osnovna svojstva, ostaju meka kao i druga tekstilna vlakna. Zbog toga je omotač prijatan na dodir, a istovremeno garantuje sve blagodeti prirodnog srebra.

Statički elektricitet

Statički elektricitet se formira zbog nagomilavanja električnog naboja na površini kreveta (dušeku, jorganu). kada se pomeramo i okrećemo i kada dva objekta razmene električni naboj, ovo pražnjenje se može manifestovati kao pojava iskrica. Ovo može da bude neprijatno pa čak i bolno. Karbonska vlakna su dobra za otpuštanje statičkog elektriciteta.

Talalaj

Talalaj je tehnički usavršen materijal visokog kvaliteta. Dobija se iz prirodne gume, tj. lateksa, nakon dugog i komplikovanog procesa proizvodnje.

Koristi se kao jezgro dušeka za kupce koji ispred svega stavljaju udobnost, žele da umanje bol u leđima i zdravu sredinu za san. Talalaj jezgro dušeka se preporučuje svima koji imaju problema sa bolom u vratu i kičmi jer nudi neverovatnu potporu, kao i onima koji pate od alergija i astme, jer Talalaj ima antialergijska svojstva.

Tencel

Tencel su prirodna vlakna koja se dobijaju iz celuloze koja se takođe koristi i u proizvodnji papira. Tencel Proizvodi su izvanredno mekani, imaju sjajnu moć upijanja, dišu i neškodljivi su za životnu sredinu. Tancel vlakna su razvijena kao rezultat najnovijih istraživanja u oblasti tekstilne proizvodnje i pružaju vam sve što možete da očekujete od jorgana: udobnost, mekoću i praktičnost.

Ultralateks

Ultralateks je dobijen nakon iscrpnih istraživanja i saradnje ortopeda i stručnjaka tehnologije. Zajedno oni su uspeli da razviju visokoelastični materijal koji je čvrst, prozračan i koji se prilagođava telu. Ultralateks ima sva svojstva prirodnog lateksa, kao i antialergijska svojstva, zahvaljujući specijalnom tretmanu u toku proizvodnje.

Wellsleep®

Wellsleep® mikrovlakna su napredna, čvrsta, paperjasta vlakna koja imaju mnogo prednosti u odnosu na obična poliester vlakna otkrivena pre jednog veka. Wellsleep® mikrovlakna se ponekad karakterišu kao veštačko perje jer po izgledu i osećaju podsećaju na perje. Wellsleep® mikrovlakna imaju brojne prednosti i upotrebne vrednosti. Savršena su za regulaciju temperature, ekstremno prijatna na dodir, imaju malu moć upijanja vlage i otporna su na fleke. Wellsleep® mikrovlakna su najefikasniji antialergijski izolator i zato su prikladna za osobe koje pate od alergija i astme.

Wellsleep® napredna vlakna

Wellsleep® napredna vlakna su veštačka vlakna koja po svojim karakteristikama podsećaju na Wellsleep® vlakna, sa razlikom što imaju specijalnu krstastu strukturu koja dozvoljava formiranje malih vazdušnih džepova među vlaknima. Ovi džepovi daju punoću punjenju. Wellsleep® napredna vlakna su zato neverovatno lagana, paperjasta i dobro provetrena pa su posebno prikladna za proizvodnju jastuka i jorgana.