BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

Dormeo jastuci od A do Ž: rečnik ređe korišćenih izraza

Da li ste na našem sajtu primetili neki termin i niste bili potpuno sigurni u njegovo značenje? Za veću transparentnost i pomoć pri kupovini propremili smo mali rečnik ređe korišćenih izraza.

Alergen

Alergen je mikroskopski mala čestica koja ulazi u vaše telo i remeti vaš imuni sistem. Alergeni mogu biti prirodnog porekla ili hemijske supstance. Najpoznatiji prirodni alergeni su prašina, polen, grinje i njihovi ostaci.

Aloe Vera

Aloja je neverovatna biljka koja ima umirujući efekat na telo. Ima antialergijske i antibakterijska svojstva, uništava gljivice i umiruje upale. Takođe stimuliše funkcionisanje imunog sistema, zaceljuje rane, usporava process starenja i formiranja bora i pospešuje proces regeneracije kože.

Anatomski

Anatomski dušeci i jastuci obezbeđuju visok stepen udobnosti i blagotvorno deluju na vaše zglobove, ligamente i mišiće. Visok anatomski nivo ukazuje na to da se dušek i jastuk savršeno adaptiraju obliku Vašeg tela.

Kašmir

Kašmir je vuna vrhunskog kvaliteta koja se dobija kombinacijom vune koza sa Kašmira. Rezultat je svilenkasto vlakno svelte boje i izuzetno lagano i toplo. Kašmir se koristi za proizvodnju visokokvalitetnih štofova, kao i proizvodnju ćebadi i jastuka.

Der P-1

Der P-1 je tehnički termin za alergen koji se najčešće nalazi u dušecima, jorganima i jastucima, kao i u ugaonim garniturama, tepisima i zavesama. Uzrokuju ga kućne grinje (Dermatophagoides Pteronyssinus) koje se gnezde na nezaštićenim dušecima i drugoj i ostaloj posteljini i koriste ove oblasti kao mesto za razmnožavanje. Njihove ekskrecije i ostaci se na kraju transformišu u nevidljivu prašinu koja izaziva alergijske reakcije, a kod osoba koje pate od alergija i astme otežavaju san. Jedan nezaštićeni dušek je dom za preko 10 miliona grinja i zato je zaštita esencijalna za zdrav san svih onih koji pate od alergija ili astme, pogotovo dece.

Grinje

Grinje su mali pauci (veličine 0.1 do 0.5 mm) i nisu vidljivi golim okom. Njihovo omiljeno mesto za razmnožavanje su dušeci, nameštaj sa jastucima, jastuci, plišane igračke, jorgani i zavese; ukratko mesta gde dobijaju dovoljno hrane, vlage i mesta za skrivanje. Grinje su poseban problem za one koji pate od alergija ili astme jer njihove ekskrecije u formi fine prašine (alergena) uzrokuju suzenje očiju, zapušen nos i izazivaju kijanje i kašljanje.

Ecocell

Ecocell je napredni, savremeni, sintetički, elastični materjial koji je izuzetno praktičan za upotrebu zbog svoje čvrstine, sjajne prilagodjivosti i ventiliranosti. Štiti od alergija, higijenski je, lak i bezbedan za životnu sredinu jer se može reciklirati.

Memorijska pena

Memorijska pena je materijal nove generacije koji je razvila NASA da bi se umanjio pritisak na istaknute tačke na telu astronauta u njihovoj odiseji u svemir. Ubrzo nakon što su otkrivene njena neverovatna terapeutska svojstva, memorijska pena je našla svoju primenu i u proizvodnji jastuka i dušeka. Memorijska pena sa prilagođava temperaturi tela, lagano obavija vašu glavu, ramena i vrat tokom sna i ne vrši pritisak na bolne tačke na vratu.

Za razliku od obične pene, ćelije koje se nalaze u memorijskoj peni se u potpunosti kompresuju svakim pritiskom. Kada uklonite pritisak pena se polako vraća u svoj originalni oblik. Ova karakteristika sporog vraćanja u izvorni oblik daje peni njena terapeutska svojstva jer zbog svoje elastičnosti ne vrši pritisak na telo.

Merino

Merino je najbitnija vrsta vune jer je meka i dugotrajna. Merino vunu su prvi put koristili atletičari, a zbog svojih karakteristika vreoma brzo je našla put do modnih pista i naših spavaćih soba. Merino savršeno reguliše telesnu temperaturu, održava telo toplim, ali ne previše, kanališe vlagu i sprečava kontakt sa vlagom, jer je apsorbuje ali i dalje zadržava sposobnost da zagreva čak i kada je mokra. Ima antibakterijska svojstva koja sprečavaju razvoj neprijatnih mirisa. Zbog svih ovih razloga merino je idealna za Vaš dušek i jastuk jer garantuje iskustvo mirnog i dubokog sna, bez prekomernog znojenja.

Softdream

Softdream valkna su jaka sintetička vlakna koja su otporna na skupljanje i istezanje, brzo se suše, ne gužvaju se i otporna su na gljivice. Softdream vlakna se lako peru i zato su odlična za jorgane, jastuke, peškire, kućne ogrtaće i slične proizvode.

Tencel

Tencel su prirodna vlakna. Dobijaju se iz celuloze koja se takođe koristi i u proizvodnji papira. Tencel Proizvodi su izvanredno mekani, imaju sjajnu moć upijanja, dišu i neškodljivii su za životnu sredinu. Tancel vlakna su razvijena kao rezultat najnovijih istraživanja u tekstilnoj industriji, a pružaju vam sve što možete da očekujete od jorgana: udobnost, mekoću i praktičnost.

Wellsleep®

Wellsleep® mikrovlakna su napredna, čvrsta, paperjasta vlakna koja imaju mnogo prednosti u odnosu na obična poliester vlakna otkrivena pre jednog veka. Wellsleep® mikrovlakna se ponekad karakterišu kao veštačko perje jer po izgledu i osećaju podsećaju na perje. Wellsleep® mikrovlakna imaju brojne prednosti i upotrebne vrednosti. Savršena su za regulaciju temperature, ekstremno prijatna na dodir, imaju malu moć upijanja vlage i otporna su na fleke. Wellsleep® mikrovlakna su najefikasniji antialergijski izolator i zato su prikladna za osobe koje pate od alergija i astme.

Wellsleep® napredna vlakna

Wellsleep® napredna vlakna su veštačka vlakna koja po karakteristikama podsećaju na Wellsleep® vlakna, sa razlikom što imaju specijalnu krstastu strukturu koja dozvoljava formiranje malih vazdušnih džepova među vlaknima. Ovi džepovi daju pinoću punjenja. Wellsleep® napredna vlakna su zato neverovatno lagana, paperjasta i dobro provetrena, pa su posebno prikladna za proizvodnju jastuka i jorgana.