BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

Da li je Vaš jastuk star? Onda je Vaše opšte zdravlje u riziku

Da li ste znali da spavanje na jastuku lošeg kvaliteta uzrok glavobolja, lošeg sna, nesposobnosti da se skoncentrišete i nestrpljivosti?

Uprkos kvalitetnoj proizvodnji i vrhunskim ispunama, jastuci počinju da gube svoje karakteristike posle oko dve godine redovne upotrebe. U to vreme oni počinju da izlažu Vaše zdravlje riziku.

Kako stari jastuk uzrokuje probleme:

  • istrošena uspuna više ne pruža dovoljnu podršku vratu i mišićima vrata, te se zato možete probuditi iscrpljeni sa bolom u vratu izjutra,
  • staro punjenje može sadržati mnoge alergene, koji su uzrok alergija, pogoršati simptome respiratornih bolesti i biti osnova nezdrave okoline za spavanje,
  • u proseku jastuk koristimo 8 sati dnevno i na kraju on postaje prepun ćelija mrtve kože i znoja kojeg lučimo između 2 i 3 dl tokom noći.

Zato stručnjaci preporučuju promenu jastuka svake dve godine.

Vuna, pamuk, svila ili bambus?

Kada birate jastuk ili jorgan - proizvod koji će dodirivati kožu svakog dana, savetuju se prirodni materijali. Obično se odlučimo za vunu ili pamuk, ali kašmir i svila takođe prijaju koži i čine da se osećamo udobno.

Prirodni materijali imaju korisne učinke po naše blagostanje. Iako su vlakna bambusa tek počela da pronalze put u naše života, već su prevazišla gore pomenute materijale u mnogim osobinama. Ukoliko su sva ova vlakna prilično podjednaka u pogledu mekoće, bambus je apsolutni pobednik u pogledu upijanja vode.

Mnogo godina, bambus je smatran građevinskim materijalom i takođe je korišćen i u ishrani. U tekstilnoj industriji se koristio u prilično različite svrhe nego danas - u kombinaciji sa žicom, primenjivan je u korsetima i drugim odevnim predmetima, kojima je trebalo dati određeni oblik. Bambus se takođe koristio u tradicionalnim odevnim predmetima tipičnim za ruralnu Kinu.

U poređenju sa pamukom, bambus upija i do 60% više vode, što je odlična vest za svakog ko se dosta znoji. Jorgani i jastuci od vlakana bambusa su takođe pogodni i za one koji ne mogu da koriste neku vrstu prirodnog materijala zbog različitih tipova alergija. Bambus sadrži prirodni antialergijski i antibakterijski agens, što pomaže da se sačuva svežina jorgana i jastuka čak i posle duge upotrebe i stoga oni ne dobijaju neprijatan miris. Ljudi koje vuna iritira nisu iskusili nikakve probleme u kontaktu sa bambusom.

Organske i prirodne osobine bambusa se brinu za to da ne iritira kožu, što takve proizvode čini takođe pogodnim i za ljude sa najosetljivijom kožom. Bambusovo vlakno ima još dva druga benefita koja treba istaći - izuzetnu prozračenost i prirodnu termoregulaciju. Kada je toplo, bambusova vlakna se prilično rastegnu i dozvoljavaju koži da diše. Ali kada je hladno, vlakna se skupljaju i toplotu zadržavaju blizu tela. Zato će jorgan ili jastuk od bambusa učiniti da Vam je uvek prijatno i udobno tokom bilo kog godišnjeg doba i vremenskih prilika.

Nisu samo podobna za ljude, već su i ekološki podobna.

Bez obzira na proizvod koji kupimo, ekološki aspekt je vrlo bitan. Zato su materijali koji su neškodljivi po životnu sredinu i metode proizvodnje i više nego dobrodošli. Bambus je ekološki podoban iz više razloga, počevši od uzgoja ili proizvodnje.
Plantaže bambusa su samo-obnovljive, baš kao trava. Čak i ako posečete stabla bambusa, ona će vrlo brzo izrasti - oko 60 cm u danu. Bambusi rastu vrlo blizu jedan drugog i zauzimaju znatno manju površinu nego recimo pamuk. Nisu mu potrebni pesticidi za uspešan rast, što je izuzetno bitno za zaštitu prirode. Još jedna bitna činjenica je da mu treba znatno manje vode za rast nego drugim biljkama (naročito pamuk je poznat kao vrlo "žedna" biljka).

Dok raste, bambus prečišćava vazduh i emituje 40% novog kiseonika u vazduh. Proizvodnja bambusa u celulozu i u poslednjoj fazu u tekstilna vlakna je prihvatljiva, jer se ne koriste hemikalije koje škode zdravlju ili prirodnoj sredini u fazi obrade.  I konačno - bambusovo flakno je 100% razgradivo posle svoje upotrebe.