Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

5 razloga za menjanje dušeka

Kada smo umorni, imamo sklonost da se bacimo na „brze lekove“ poput kafe i suplemenata koji nam revitalizuju naše telo. Ali specijalisti kažu suprotno: najbolji način da odagnate poboljšate fizičke i mentalne sposobnosti je san.

Istraživanje iz SAD iz 2008. je uglavnom pokazalo da:

  • Osobe koje spavaju u proseku 9 sati dnevno jesu u mogućnosti da se bave visokointenzivnim aktivnostima (voženje bicikla, trčanje itd.).
  • 70% učesnika je reklo da ne spava dovoljno (prosečno oko 7,5 sati) pa se oseća umorno i nije u stanju da obavlja dnevne poslove sa punim potencijalom.

„Nedostatak sna nas pogađa fizički, utiče na loš način na našu agilnosti, moral i nivo energije,“ kaže dr Bert Jacobson, profesor Škole za edukaciona istraživanja pri Državnom univerzitetu Oklahome (OSU).

„Istraživanje pokazuje da kada spavamo duže i bolje, naše atletske sposobnosti se poboljšavaju, naše reakciono vreme se skraćuje, naš puls se snižava, čak se i stanje našeg uma poboljšava i nivo naše energije tokom fizičkih aktivnosti se povećava.“

Jedan od učesnika se slaže da dobar san tokom noći poboljšava fizičke sposobnosti osobe. Nov dušek čini da se osećate kao nov čovek

Istraživanje je takođe pokazalo da učesnici koji navodno spavaju minimalno 7 sati po noći takođe vrlo često spavaju i na novom dušeku (onom koji nije stariji od 4 godine). Rezultati istraživanja takođe pokazuju da osobe koje spavaju na novom dušeku češće učestvuju i u fizičkim aktivnostima od osoba koje spavaju na starim dušecima.

Šta više, prema ovom istraživanju 81% učesnika pominje da se budi sa bolom u leđima, vratu ili ramenima i ova činjenica ima loš uticaj na njihove fizičke sposobnosti.
Ali tu su i dobre vesti za one koji pate od bola u leđima i vratu i imaju manju pokretljivost. Prema istraživanju objavljenom od straner Profesora Jacobsona, ukoliko osoba spava na novom dušeku, on/ona imaju i veće šanse da spavaju dobro i manje je podložna pojavi fizičkog bola tokom dana.

U odnos na ovaj princip, učesnici istraživanja su prijavili veća poboljšanja kao što su:

  • Manje bola u leđima (62.8%)
  • Manje bola u vratu (62.4 %)
  • Manja ukočenost leđa (58.4%)
  • Kvalitetu sna (64.4%) i
  • Više komfora tokom spavanja (69.6%)

Kako biste imali dobar san tokom noći i tako vodili srećniji, zdraviji i produktivniji život, specijalisti preporučuju promenu dušeka na kome spavamo na svakih 5-7 godina. Na taj način možemo uživati u maksimalnom komforu i istovremeno voditi život bez bola.