BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

Medenjaci sa cimetom i đumbirom

Ne propustite ovaj recept za ukusne kolačiće kojima ćete predstojeće praznike učini još lepšim. Pustite mašti na volju i uživajte praveći ih u paru, sa prijateljima ili u društvu najmlađih.

Neka Vaš dom zamiriše na cimet i zimska praznična idila može da počne...

Potrebno je:

  • ¾ šolje otopljenog putera
  • ¾ šolje braon šećera
  • ¾ šolje melase (možete koristi i med)
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašićice cimeta
  • 2 kašičice đumbira u prahu
  • ¼ kašičice začina za medenjake (nije obavezno)
  • 1 jaje
  • 1 prašak za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • 3 ½ šolje brašna

Za šaranje:

  • 3 šolje šećera u prahu
  • 6 kašika mleka
  • crvena i zelena prehrambena boja

Priprema:

  • Zagrejte rernu na 180°C.
  • U velikoj činiji mešajte otopljen puter, braon šećer, melasu (ili med), so, cimet, đumbir i začin za medenjake, dok smesa ne postane ujednačena. Umutite jaje i dodajte ovoj smesi.
  • Pomešajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu i polovinu brašna i dodajte tenim sastojcima.
  • Postepeno dodajte drugu polovinu brašna dok ne dobijete glatko testo.
  • Umotajte testo u providnu foliju i ostavite u frižider na 30 minuta.
  • Razvijte testo na debljinu 6 mm. Kalupima isecite željene oblike.
  • Ponavljajte postupak dok ne utrošite svo testo.
  • Prebacite kolače na papir za pečenje i pecite 8-10 minuta na 180°C.
  • Kada su kolačići gotovi, ostavite ih da se u potpunosti ohlade.
  • Razdelite šećer u prahu u 3 činijice.
  • Dodajte u svaku po 2 kašike mleka i dobro izmešajte. Ukoliko smesa bude previše retka, dodajte još malo šećera u prahu, a ako je previše gusta – dodajte mleko.
  • Dodajte u jednu činiju crvenu, a u drugu zelenu prehrambenu boju.
  • Prebacite smesu za šaranje u 3 kesice za zamrzivač i odsecite svaku na vrhu (veoma malo ukoliko želite da dobijete što tanje linije za šaranje).
  • Ukrašavajte kolačiće – pustite mašti na volju.
  • Neka se smesa za šaranje u potpunosti osuši pre posluživanja.

Srećni praznici!