BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

Kako urediti mali dom - 11 saveta stručnjaka

Uređenje malog prostora može izgledati izazovno, ali ne mora biti. Možete primeniti neke od strategija koje radite kada uređujete veću kuću, obraćajući pažnju na proporcije, u kombinaciji sa taktikama koje održavaju osećaj prostranosti.

Ključ za uređenje malog prostora je izbegavanje prenatrpanosti prostorija dok se i dalje stvaraju enterijeri puni stila. A odličan stil u malom domu značiće da se ne oseća kompaktno, već otvoreno i prozračno, kao i super moderno.

Bez obzira da li pripremate rešenja za mali dnevni boravak, spavaću sobu ili neki drugi deo doma, ovi saveti za dizajn enterijera će vam dati znanje koje vam je potrebno za uređenje malog prostora.

Glavni cilj je uvek da mala prostorija izgleda veća.

1.Isplanirajte kombinaciju boja

Uspešno renoviranje male kuće ili stana trebalo bi da učini da prostor bude otvoreniji i prostraniji, a pažljivi odabir boja prostorije može biti način da se postigne ovaj cilj.

„Koristite nit opšte boje kroz kuću“, savetuje registrovana dizajnerka enterijera Emma Green. „Ne ista boja u svakoj prostoriji, već nit koja povezuje sve sobe kako bi pružila osećaj prostora i protoka.“

Preporučuje se da se koriste različite nijanse iste ili sličnih boja. Na primer sivo-plavi zidovi, svetlo plavi kauč i tamno plavi prekrivač…

2. Istaknite prostoriju posebnim komadom nameštaja

I dekor i nameštaj i dalje moraju da ostave utisak u skladnom domu.

„Za stilizovanje malog doma sve je u odabiru upečatljivih detalja“, kaže dizajnerka enterijera Katharine Poolei. „Ako je previše i prostor je preopterećen, ako je premalo rizikujete da bude bezločan.“

Ovo može da funkcioniše bez obzira da li tražite ideje za malu spavaću sobu ili se nadate da će mala spavaća soba izgledati veća.

„Volim krevet sa baldahinom u maloj spavaćoj sobi, on ostavlja utisak i zanimljiv je, a ako se odlučite za savremeni dizajn jasnih linija, to zapravo čini prostor većim.

3. Budite hrabri u odabiru tapeta

Možete odabrati upečatljive tapete sa uzorkom za uređenje malog prostora.

„Velika greška koju mnogi vlasnici kuća ili stanova čine je što igraju na sigurno kada je u pitanju njihov izbor tapeta, posebno u manjim prostorima, ali zidovi, pa čak i plafoni su savršeno mesto za dodavanje posebnog stila i otavljanja utisak – zato ih nemojte ignorisati“, kaže Avalana Simpson iz Avalana Design-a.

„Vlasnici domova se lako odluče da sve bude jednostavno i svetlo u vikendicama, malim stanovima i udobnim kuhinjama, ali nemojte biti ograničeni na belu ili sivu boju jer to ne stvara uvek iluziju prostora“, nastavlja ona.

Ovu tehniku možete koristiti u potrazi za idejama za malu kuhinju

„U stvari, korišćenje tamnijih tonova na kuhinjskim ormarićima i pločicama, na primer, i odabir kontrastnih tapeta može privući pogled; takođe pomaže da se zamagljuju oštre linije i ivice prostorije kako bi se dodala dubina i senke.’ Da ne spominjemo da će ovi trikovi učiniti da mala kuhinja izgleda veće.

4. Uključite meke teksture

Razmislite o korišćenju teksture u dizajnu enterijera, kao I o izboru boja da biste napravili mali prostor zanimljivim.

"Preporučio bih umirujuću paletu boja sa mekim teksturama i tkaninama kao što su bukle i somot kako bi se omogućila kohezivna šema koja teče iz prostorije u prostoriju, uparena sa prelepim komadima elegantnog, ali funkcionalnog nameštaja“, kaže Juliette Thomas, osnivač i direktor , Juliettes Interiors.

„Tada možete da se zabavite sa svojim dodacima i osvetljenjem, na primer, a da konačan izgled ne bude dominantan.“

5. Koristite lampe za osvetljenje

Da biste stilizovali manji prostor, možda ćete morati da promenite svoj pristup osvetljenju.

„Mali stan ili kuća ne može da podnese luster, u stvari izgledalo bi sasvim pogrešno, a to je kada unutrašnji lampioni mogu izgledati veoma pametno i sa stilom“, kaže Katharine Poolei.

„Nedavno sam okačio par lampi u obliku deteline u aranžeriji jedne kuće. One dodaju puno svetla uveče i njihove čiste linije odgovaraju manjem prostoru.

6. Jake boje

Definitivno ne morate da isključujete boju čaure kada stilizujete malu kuću.

„Ne plašite se jakih boja da biste svakom skromnom prostoru dali identitet i toplinu“, kaže Kati Manolescue, direktorka Art Design Studio.

Ovo posebno dobro funkcioniše u malim dnevnim sobama i iako ova tehnika neće učiniti da mala soba izgleda veće, učiniće da se bude mnogo prijatnija.

7. Osmislite tanko uzglavlje

Za ideje uzglavlja u malom stanu mogu biti potrebna promišljena rešenja.

„Tapacirana, obložena uzglavlja naglašavaju taj deo sobe i omogućavaju veliki predmet – kao što je krevet, a istovremeno ne umanjuju izgled samog kreveta u spavaćoj sobi“, kaže Kristin Kong iz K Kong Designs-a.

Ali ako nema dovoljno prostora za jedno od ovih, još uvek postoji odgovor. „U stanu sa malom spavaćom sobom, čak možete okačiti panel za draperije sa plafona da biste stvorili visinu na kojoj bi uzglavlje zauzelo previše prostora“, kaže Kristin.

8. Odaberite ogledalo naslonjeno na pod

Dobro je poznato da dekorisanje ogledalima može vizuelno proširiti prostor, ali kada ih koristite u stilu malog stana, pokušajte da povećate.

„Najefikasnije od svega je veliko ogledalo jer će neizbežno učiniti da vaša soba bude veća“, kaže Jon Sharpe, glavni kreativni direktor LukDeco-ovog studija za dizajn enterijera.

„Probajte da postavite ogledalo do poda iza komada nameštaja (treba da bude približno iste širine ili će izgledati kao da je samo postavljeno tamo da ne bi smetalo, a ne da se smatra izborom dizajna) ako je vaš prostor ograničen.

9. Napravite galeriju na zidu

Ideje za galerije na jednom zidu nisu samo za velike domove. Pored dodavanja individualnosti u malom domu, jedan od njih može izvesti uredan vizuelni trik.

„Pokrivanjem velikog dela zida, to će pomoći da se otvori prostor i privuče pogled“, objašnjava Freja Rid, viši dizajner enterijera iz Veste (otvara se u novoj kartici). „To će učiniti da se prostor oseća prostranim dok prikazuje lične uspomene i fotografije.“

10. Uživajte u modernom garderoberu

Ideje za garderobu nesumnjivo mogu biti sa stilom, a život u maloj kući definitivno ne mora da znači da propustite moderan način organizovanja odeće, odlaganja obuće i torbi.

Ali kako to izvesti? Iskoristite inspiraciju Filipa Nagela, direktora kompanije Neatsmith. „Stvaramo sada ima više mini ulaza nego ikada ranije. Oni su kreirani unutar prostora u nišama i dok spolja izgledaju kao ugradni ormar, kada su vrata otvorena, otkrivaju prostor u koji možete ući, često sa duplim šinama za kačenje odeće, fiokama i lepo posvetljenim LED diodama.

11. Vodite pogled

Dekorisanje prugama je tehnika koju vredi koristiti za stilizovanje malog prostora. Ne samo da su trajno u trendu, kao i pametno, već vam mogu omogućiti da se poigrate proporcijama prostora. Korišćenje linije u dizajnu enterijera u kombinaciji sa prugama je neverovatno moćno i pomaže vam da kreirate i prostore savršenih proporcija

„Korišćenje prugastih dizajna na vašem podu može proširiti dimenzije sobe tako što ćete odvući pogled u pravcu pruge“.

Odlučite se za drveni pod i sličan efekat možete postići produžavanjem ili proširenjem prostorije u skladu sa smerom u kome postavljate daske.

Preuzeto sa: https://www.homesandgardens.com/interior-design/how-do-you-style-a-small-house