BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

9 namirnica koje mogu naškoditi Vašem kućnom ljubimcu

Naše ljubimce smatramo članovima porodica, ali ne smemo da zaboravimo da su njihova tela razlišita od naših i da im je potreban drugačiji spektar hranljivih materija...

Možda i damo mleko mački ili kikiriki puter psu kao poslasticu. Ali pravo pitanje je: da li time pomažemo ili štetimo našim dragim krznašima?

Mi takođe imamo ljubimce pa smo odlučili da malo više zavirimo u to kako neke uobičajene namirnice utiču na njih.

Hrana za ljubimce koja nije namenjena za određenu vrstu životinje

Ljubimci koji bi trebalo da izbegavaju ovu hranu: mačke i psi

Nije otrovno dati psu hranu za mačke ili učiniti obrnuto, ali različite vrste životinja zahtevaju različite nutrijente. Hrana za mačke ima višu koncentraciju proteina i više kalorija. Psima je potrebna ishrana sa mnogo više vlakana.

Hrana za mačke takođe sadrži i visok nivo taurina. Njima je potreban za uravnotežen metabolizam. Taj sastojak se pak ne nalazi u hrani za pse jer ga oni ne mogu metabolisati.

Rešenje:

Ukoliko se pribojavate da li svom ljubimcu obezbeđujete dovoljno nutrijenata, veterinar će Vam pomoći da pronađete odgovarajuću ishranu za njega.

Pasulj

Ljubimci koji bi trebalo da izbegavaju ovu hranu: mačke i psi

Glavni problem sa konzerviranim pasuljem je u tome što sadrži konzervanse i so, koji su opasno za kućne ljubimce. Na primer, pola šolje konzerviranog pasulja sadrži oko 400 do 500 miligrama natrijuma. Ali tolerancija za natrijum kod ljubimaca je daleko niža.

Rešenje:

Ukoliko Vaš mezimac voli pasulj, neka to bude zelena boranija, sočivo ili suv pasulj. Ne bi trebalo da jede slano niti konzervirano. I samo mu ga dajte u vrlo ograničenim količinama.

Tunjevina iz konzerve

Ljubimci koji bi trebalo da izbegavaju ovu hranu: mačke i psi

Najveći ljubitelji tunjevine su mačke, ali čak i psi je umeju posmatrati kao pravu poslasticu. Čak i kada je Vaša mačka bude tražila, ne bi je trebalo hraniti konzerviranom tunjevinom svakodnevno, jer ona može uzrokovati trovanjem živom, naročito ukoliko sadrži i so i ulje.

Rešenje:

Naučne formule hrane za mačke od tunjevine su najbolji izbor. Nema ničeg lošeg davati je maci sa vremena na vreme.

Kikiriki puter

Ljubimci koji bi trebalo da izbegavaju ovu hranu: mačke i psi

Najčešće su psi ti koji vole kikiriki puter kao deliciju. Ali neki proizvođači mu sada kao proizvodu dodaju ksilitol, koji je za ljubimce otrovan. Ksilitol je zaslađivač koji se koristi umesto šećera s obzirom na to da je kalorijski siromašan. Ksilitol može dovesti do niskog šećera u krvi i do zastoja u radu jetre među ljubimcima.

Rešenje:

Proverite nutritivnu tablicu na teglici kikiriki putera, a čak i ukoliko ne sadsrži ksilitol, budite oprezni i nemojte ovaj proizvod davati svom ljubimcu svakog dana jer će prevelika količina šećera voditi njegovoj gojaznosti.

Kisela testa

Ljubimci koji bi trebalo da izbegavaju ovu hranu: psi

Sirovo testo za hleb koje sadrži kvasac može voditi trovanju kod pasa. Testo se može raširiti u njegovom stomaku i voditi ka abdominalnoj distenziji. Kako bude fermentisalo, nivo etanola (alkohola) u krvi može dostići i toksične koncentracije. Ćelije kvasca će proizvoditi etanol koji će voditi lošoj koordinaciji i povraćanju.

Rešenje:

Najbolje bi bilo da Vaš pas nikada ni ne dobije priliku da proba kiselo testo, ali u slučaju da se to desi bez Vašeg odobrenja, odvedite psa veterinaru kako biste izbegli nepoželjne posledice.

Mleko

Ljubimci koji bi trebalo da izbegavaju ovu hranu: mačke i psi

Ne govorimo o malim količinama, već o davanju većih količina mleka ljubimcu svakog dana. Nekoliko kašika za psa su sasvim u redu. Suštinski, ovaj proizvod sadrži masnoće koje mogu voditi u gojaznost. Davanjem pak cele činije mleka ljubimcu, može voditi dijarejama, nemirnom stomaku i povraćanju. I ne zaboravite da baš kao i mi i oni mogu imati netoleranciju na laktozu – zapravo, skoro sve mačke imaju intoleranciju prema laktozi.

Rešenje:

Čista voda je najbolja tečnosti koju ljubimac može konzumirati.

Sirovo meso

Ishrane ljubimaca sa sirovim mesom su kontroverzna tema. Sa jedne strane, ono je dobar izvor proteina, ali sa druge, u njemu ima bakterija koje mogu naškoditi varenju Vašeg ljubimca. Pojedini sojevi bakterija mogu voditi bolestima. A nekada ono sadrži i sitnije kosti i Vaš mali drugar se može ugušiti.

Rešenje:

Odlučite se za ishranu u skladu sa savetima veterinara. On Vam može dati savete o tome koja vrsta mesa je bolja za zdravlje Vašeg ljubimca. Ukoliko niste sigurni po pitanju kvaliteta sirovog mesa koje koristite, držite se suve hrane za ljubimce koja sadrži dosta proteina.

Badem

Ljubimci koji bi trebalo da izbegavaju ovu hranu: psi i mačke

Badem uopšteno nije zabranjen od većine stručnjaka, ali postoje određeni rizici sa kojima bi trebalo da se upoznate. Unos većih količina badema na redovnoj osnovi (ili čak u jednom navratu) može uzrokovati stomačni distres, gojaznost i pankreatitis kod ljubimaca. Među simptomima su povraćanje, nadutost i prolivi.

Rešenje:

Nekoliko plodova u toku dana kao poslastica su u redu, kažu stručnjaci, ali morate pratiti broj pojedenih plodova i ne ostavljati ih na stolu ukoliko se Vaš ljubimac može samostalno do kopati istih.

Citrusi

Ljubimci koji bi trebalo da izbegavaju ovu hranu: mačke

Obično miris citrusnog voća je odbojan za mačke. Ali ipak, ima i izuzetaka, dakle ljubimaca koji ga ne smatraju tako napadnim. U svakom slučaju, bolje je ne davati citrusno voće macama jer je ono toksično za njih i može uzrokovati opekotine od sunca pošto se izlože njemu. Isto tako, posle konzumacije bilo kog dela limuna, može doći i do slabosti, depresije, povraćanja i drhtavice.

Rešenje:

Držite citruse podalje od svojih mačaka kako im ne bi ni u jednom trenutku bili dostupni.

Preuzeto sa: https://brightside.me/wonder-animals/9-ordinary-foods-that-can-actually-harm-your-pet-798482/