Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Zaštita okoline

Poslednjih godina sve su glasnije priče o globalnom zagrevanju i uništenoj čovekovoj okolini. Kako sami možemo doprineti njenom očuvanju izmenom samo par sitnih, svakodnevnih navika?

Male stvari za praktičnu ekologiju

Mišljenje da je rešenje problema zagađenja okoline samo u rukama državnog zakonodavstva i velikih akcija ili organizacija je pogrešno. Bar malo možemo tome doprineti promenom sitnih, svakodnevnih navika.

Budite svesni da svaki pojedinac doprinosi očuvanju zdrave prirodne sredine i da svako od nas može učiniti nešto po tom pitanju. Dovoljne su samo male promena u našim životnim navikama i načinu ponašanja!

Promenite sijalice

Možda vam se ovo čini nebitnim, ali i sa tako malim gestom zaista možete doprineti očuvanju okoline. Ako samo jednu običnu sijalicu zamenite “štedljivom” neonkom, time ćete učiniti da u našu okolinu uđe čak 70 kg ugljen dioksida manje na godišnjem nivou.

Prilagođavanje termostata

Važno je i regulisati termostat bez obzira na to koje je doba godine. Ako termostat pomerite za svega 2 stepena Celzijusa niže zimi, odnosno više leti, u atmosfera će primiti približno jednu tonu ugljen dioksida manje.

Da li su svi vaši elektronski uređaji isključeni?

Da li znali da elektronske sprave troše električnu energiju i kada su ugašene? Većina ih ima funkciju »stand – by« i tako troši električnu energiju, i kada su ugašene i ne koristite ih. Zato potpuno isključite elektronske uređaje, kada ih ne upotrebljavate. Time ćete sačuvati okolinu uz emitovanje na hiljade kilograma manje ugljen dioksida godišnje.

Proverite gume na svom automobilu

Proverite, da li su vaše gume dovoljno naduvane. Ako su dovoljno naduvane, to će vam uštedeti 5% goriva, jer ćete ga drugačije trošiti na duže razdaljine. Dalje, ušteda 4 litre goriva znači, da će u atmosferu ući 10 kg ugljen dioksida manje. Na taj način ćete istovremeno i uštedeti novac i doprineti očuvanju okoline.

Posadite drvo

Samo jedno drvo godišnje apsorbuje više od tone ugljen dioksida. Ako posadite nekoliko stabala, ona će godišnje apsorbovati više ugljen dioksida koje vaše domaćinstvo proizvede i pošalje u atmosferu.

Hodanje, vožnja bicikla i gradski prevoz

Automobili su krivi za ogromne količine ugljen dioksida, koji se svake godine nađe u atmosferi. Prosečan auto ispusti godišnje oko tri puta sopstvene težine ugljen dioksida u atmosferu (pri proseku 7,8 litara/100 km za 16.000 pređenih km godišnje).

Ako ste u mogućnosti, umesto automobila upotrebljavajte bicikl, gradski saobraćaj ili sopstvene noge. Ako ipak ne želite da se odreknete luksuza, povezite još nekoga sa sobom, neka na putu bude makar jedan automobil manje.

 

Kliknite za besplatan poziv
x
Imate pitanje?
Kliknite na dugme i pozvaćemo Vas. Naš savetnik je spreman da odgovori na sva Vaša pitanja o proizvodima ili akcijama koje Vas zanimaju. Molimo Vas, kliknite na dugme ispod i pozvaćemo Vas u najkraćem mogućem roku.

Ova usluga je potpuno BESPLATNA!

Pozovi me!