Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Vegetarijanska ishrana

Postati vegetarijanac je sada mnogo lakše, obzirom da dolazi sezona u kojoj je vegetarijanska hrana dostupna tako reći svuda.

Svetski dan zdravlja...

Vegetarijanska ishrana

Vegetarijanstvo postaje pravi trend, koji već dugo ne podrazumeva samo ishranu bez mesa. Ovakav stil života, pored bezmesne prehrane − podrazumeva i brigu o zdravlju i kvalitetu života, kao i težnju ka zaštiti okoline i životinja.

Vegetarijanstvo je znatno promenilo navike u ishrani savremenog društva i uticalo na promene u prehrambenoj industriji.

Predrasude o vegetarijanstvu su se promenile

Postati vegetarijanac je sada mnogo lakše, obzirom da stiže sezona u kojoj je vegetarijanska hrana dostupna tako reći svuda. Danas, posebno u razvijenim zemljama, gotovo da nema restorana, supermarketa ili lokalne prodavnice, gde se između ostalog ne nude i vegeterijanski proizvodi. Takođe, u mnogim knjigama i TV emisijama možemo pronaći i vegeterujanske recepte.

Mnoge svedske zvezde se ponašaju u skladu sa vegeterijanskim pravilima života i javno izražavaju svoju brigu o okolini i životinjama. Pomenimo samo neke znamenite vegetarijance, kao što su legendarni Pol Mek Kartni, Elvis Kostelo, Leni Kravic, B. B. King …

Ali kako postati vegetarijanac?

Nekim ljudima je lako da odjednom promene svoje navike u ishrani, dok drugi to radije čine postupno. Ako vam je teško da odjednom pređete na nešto potpuno drugačije, počnite pomalo, tako da uključujete vegetarijanske alternative u trenutnu ishranu.

Savetujemo vam, da sami isprobate i odredite, koje i na koji način pripremljene namirnice vam najviše odgovaraju. Odaberite vegetarijanske namirnice koje vam se sviđaju i zamenite njima meso ili ribu. Povrće, voće, žitarice i koštunjava hrana otvaraju bezbrojne mogućnosti, a obzirom na prolećno-letnju sezonu koja stiže, na raspolaganju ćemo imati zaista veliki izbor vegetarijanskih namirnica.

Nabavite dobar vegeterijanski kuvar

Ako je kuvanje za vas užitak i zabava, vegeterijanska kuhinja će vam otvoriti brojne nove mogućnosti isprobavanja novih ukusa. Obiđite neki od vegetarijanskih restorana i pogledaje meni. Interesujte se za recepte i pokušajte sami da pripremite jelo, koje vam se posebno dopalo. Tako ćete doći do izbora vegetarijanskih jela, s kojima ćete pripremati ukusne bezmesne obroke.

Obiđite neke od prodavnica zdrave hrane i pogledajte izbor proizvoda

Kada birate hranu, obratite pažnju na natpise na etiketama i postarajte se, da namirnica ne sadrži sastojke životinjskog porekla. Takođe, pri pripremi hrane kod kuće vodite računa da upotrebljavate isključivo biljne sastojke.

Odviknite se od životinjske masti i umesto nje upotrebljavajte ulje. Tek kada vegetarijanska jela postanu pretežni deo ishrane, ljudi shvataju koliko su ona zapravo ukusna i koliko se nakon nekog vremena njihovog konzumiranja bolje osećaju. Dosta njih kaže da nakon toga shvataju da odricanje od mesa i ribe i ne zahteva mnogo žrtve i napora.

Vegetarijanstvo u trudnoći

U trudnoći telu su potrebne dodatne kalorije, belančevine, vitamini i minerali, kako bi bio omogućen optimalan rast i razvoj deteta i nesmetan rad organizma majke. Zato je važno za vreme trudnoće paziti na belančevine, vitamin B12, gvožđe, kalcijum, cink ...

Sve ove materije lako možemo dobiti iz smeđeg pirinča, oraha, tofu sira, klica, tempeha … Dobro strukturisana vegetarijanska/veganska prehrana može obezbediti sve sastojke koji su ženi potrebni tokom trudnoće i dojenja.

Kliknite za besplatan poziv
x
Imate pitanje?
Kliknite na dugme i pozvaćemo Vas. Naš savetnik je spreman da odgovori na sva Vaša pitanja o proizvodima ili akcijama koje Vas zanimaju. Molimo Vas, kliknite na dugme ispod i pozvaćemo Vas u najkraćem mogućem roku.

Ova usluga je potpuno BESPLATNA!

Pozovi me!